Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута Ком – Емине вече е 2 дни, 22 часа и 49 минути.

Постави го 31-годишният Борислав Йорданов, който е най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически маршрут в Стара планина. Рекордът си Борислав постигна с колело, стартирайки на 10-ти септември от връх Ком и финиширайки на нос Емине на 13-ти сутринта. По този начин бе поставен нов стандарт за преминаване на маршрута, показвайки, че време под 3 дни е възможно.

"Рекордите са временни. Те са за това - за да бъдат подобрявани" – каза Борислав, който за трети път подобрява рекорда по планинския маршрут. "Чувствам голямо удовлетворение, че успях и че това предизвикателство приключи" – бяха едни от първите думи на рекордьора при пристигането му на нос Емине.

Предизвикателството на Борислав, наречено "Велоносен поход", макар и да не бе разгласено предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях са триатлонистът Емил Стойнев, който е световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по кроскънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други. По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, взе участие и Антония Григорова. Първата жена, изминала с бягане Ком - Емине, подкрепи Борислав, като го придружи тичайки редом до него по ключовия участък.

Освен счупен рекорд, по билото на Стара планина имаше и една счупена ръка и един счупен автомобил. Калин Русев, основател на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносен поход", пострада при тежко падане в деня преди финала. Наложи му се да кара още час и половина, докато стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция. Броени минути преди финала пострада и един от придружаващите автомобили на екипа, който спука картер. На самия финал имаше и друг инцидент - един от придружаващите колоездачи колабира и беше откаран по спешност в болница.

Въпреки всички перипетии, които преживя екипът, за пореден път беше показано, че "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв. Това е и една от основните цели на "Велоносен поход" - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.