В никакъв случай няма да преувелича,

ако кажа, че на нашия чуден свят невероятно красивите и интересни места, които си заслужава да се посетят, са хиляди. Хубаво е, че ги има, макар че дори цял един човешки живот не би стигнал да се обиколят.

Някои от забележителностите са рожба на човешкия гений и талант,

вграден в дворци, катедрали, монументи и изумителни градежи: Тадж Махал, Алхамбра, Стоунхендж, Мачу Пикчу, Нотр дам дьо Пари, Градината на Моне в Живерни, Акропола, българските Иванови скални манастири, Атон или Балбек – ценности, които си заслужава дори само да бъдат зърнати, за да се насладят сетивата ни и да се възхити човешкия дух.

Тадж Махал

Няма човек, който да е видял с очите си този велик храм на любовта и да не е останал запленен за цял живот от него.

Алхамбра

Над град Гранада се извисява дворецът Алхамбра. Образец на изтънченото мавърско изкуство и архитектура, доведени до съвършенство. Където и да се обърнем, погледът ни ще се наслаждава на градини и зали, украсени с фина дърворезба и мраморни фрески като дантела, фантастично изрисувани тавани и сводове.

 

Възхитителният ромон на фонтани и басейни ще ни съпровождат навсякъде по алеите на огромния комплекс.

Парижката Света Богородица

Със сигурност гледката на кулите, извисили островърхо обаяние над Сена, би останала завинаги в сърцата и спомените ни.

Иванови скални манастири

Едни от най-уникалните и впечатляващи паметници на живописта не само по българските земи, но и на Балканите. Разположени високо по скалистото поречие на р. Русенски Лом, манастирите са истински връх в скалната архитектура. И само едно от вълшебните кътчета из приказната ни България.

Градината на Моне в Живерни

Едно от чудните местенца, съчетало в себе си и божествеността на природата, и гения на художника, е скрито в едно малко френско градче, близо до Вернон. Френският импресионист Клод Моне е живял в него в продължение на 43 години заедно със семейството си и е сътворил едно неземно кътче – чудо. 100 хил. растения изпълват въздуха с безброй цветове и благоухания. Апропо, градината на светлината, както някои я наричат, е създадена само за 6 месеца.

Има и чудеса на природата,

късчета от рая, пръснати по цялата планета. Вълшебни местенца, които са родени и бленувани в сънищата и мечтите ни. Със сигурност не бих отказала няколко дневна одисея под гигантските 30-метрови финикови палми, надвиснали над девствените плажове на Айтутаки – един от островите на архипелага Кук край Нова Зеландия. Преди да се сбогувам с тюркоазената лагуна, не бих пропуснала да опитам и вкуса на легендарната ика-мата – маринована сурова риба с кокосово мляко.

Ако някой иска да се озове на друга планета

или в друго измерение, достатъчно е да сложи акваланга и да се гмурне. Вярно е, че и местата за гмуркане в океаните и моретата на Земята не са малко, но най-големият и пленително красив коралов свят се нарича Големият Бариерен Риф.

Тук има близо 2 хил. вида риби. Сред уникалните рифови обитатели са гърбатите китове, косатките, голямата зелена костенурка.

 

А мечтаели ли сте си някога за фото-сафари

из безбрежните савани на Серенгети – резерват в северните части на Танзания, съхранил дивата флора и фауна на Африка? Защото аз – да.

Сред най-големите атракции, заради които си заслужава пътешествието, е и възможността да си наемем балон, и летейки над безкрайните равнини, да се насладим на необятните тревисти пространства. Окото само тук-там ще се спира на някой стар боабаб.