Новото време, технологии и напредък елиминираха постепенно доста занаяти и професии, които в миналото са били от съществено значение за съществуването на хората. Както можете да се досетите жените в миналото са си стояли вкъщи, грижейки се за домакинството и децата. Затова и повечето професии са били упражнявани предимно от мъже. Има няколко несъществуващи вече професии, в които е имало място и за жената или пък са били упражнявани само от нежния пол.

Ловци на бримки

Снимка: Getty/Istock Photos

Кое е най-логичното нещо, ако днес на път за работа ви се скъса чорапогащникът? Вероятно ще посетите най-близкия магазин и ще купите нов. В недалечното минало обаче не е било така. Майка ви или баба ви ще потвърдят, че тръгването на бримка е било кошмарно преживяване, а успокоението идвало само при ловците на бримки. Естеството на работа е такова, че било логично с това да се занимават предимно жени. Чорапите и чорапогащниците от близкото минало бяха найлонови – материал, който стои нежно, а в същото време е здрав и устойчив, докато не се пусне бримка от горе до долу.

Машинописки

Снимка: Getty/Istock Photos

С появата на компютрите и смартфоните професията на машинописките замря почти напълно. Много рядко се срещат пишещи машини и то предимно в някои домове като сантимент. В недалечното минало обаче пишещите на машина жени са били важно звено – неуморни, бързи и коректни, те вършели черната работа на чиновници, писатели и др.

Знаете ли, че...

Снимка: Getty/Istock Photos

Бърди Рийв Кей е шампионка по писане на машина. Тя достигала скорост от 200 думи (или 800 букви) за минута и е наричана най-бързата машинописка в света. Тя използвала само по 2 пръста на ръка, които формирали буквата V – система, която била измислена от баща й Томас. На снимката тя е едва на 16 г. (1924 г.), но вече я смятат за „демон на писането“.

Телефонистки

Снимка: Getty/Istock Photos

Спомняте ли си някога да сте звъняли на справки и да са ви вдигали мъже? Защото и ние не можем да си спомним подобен случай. Спомняме си любезните и звънливи женски гласове, които бяха на разположение да ни дадат телефонен номер или да ни свържат с някого, щом завъртим шайбата на старите апарати. Е, стари апарати днес няма, почти няма и домашни, а за телефонистки не може и да става дума.

Човешки будилник

Снимка: Getty/Istock Photos

Когато будилниците все още не са били разпространени, хората все пак трябвало да стават навреме за работа. Събуждането се осъществявало от хора, които били специално наемани, и ставало с потропване по прозореца с дълга пръчка или тръбичка, от която се изстрелвали камъчета. Професията била упражнявана предимно от мъже, но поради факта, че работата не била тежки, случвало се длъжността да се заема и от жени.


Знаете ли, че...

Снимка: Getty/Istock Photos

През 1941 г. Дорис Уайганд работи в железопътно депо в Лондон и е първата служителка, която заема длъжност, отговаряща за повикването по спешност на пожарникари и машинисти. Тогава телефоните не били разпространени сред работническата класа, така че професията на Дорис се оказала много важна.