Има актьори, които остаряват добре, но има и такива, които сякаш не остаряват изобщо. Един от тях е звездата от “Мисията невъзможна” Том Круз, който днес навършва 58 години, но сякаш не се е променил през последните три десетилетия.

Снимка: Getty Images

Бедност, тежко детство и дислексия

Том Круз е роден в Ню Йорк в семейството на учителка и електротехник. В детството си е живял бедно и е трябвало да търпи баща си, който е бил “агресивен страхливец” и е удрял децата си.

“Баща ми беше от тези хора, които те ритат, ако нещо не е наред”, спомня си актьорът. “Но пък така ми даде чудесен урок за живота – че някои хора ще те прилъжат и след това… БАМ! През цялото време знаех, че има нещо нередно при него и трябва да стоя надалеч.”

Том Круз открива, че има дислексия, което възпрепятства представянето му в училище, но пък именно там той открива голямата си страст – актьорската игра. Круз започва да играе в училищни пиеси още в четвърти клас.

Майката на Том Круз се надява той да стане католически свещеник и дори го праща да учи за такъв, но младежът е непокорен и има проблем със заучаването на църковните доктрини. Това, което истински го влече, са театърът и телевизията.

На 18 годишна възраст той заминава за Ню Йорк, където започва актьорската си кариера – първоначално с малки роли, а след това с по-големи.

Снимка: Getty Images

През 1986 г. получава роля в „Топ Гън“ и тя го превръща в истинска суперзвезда.

Сциентология

През 1987 г. Том Круз се жени за актрисата Мими Роджърс. Бракът им е кратък, но води до много голяма промяна в живота на актьора. Мими Роджърс го въвежда в Църквата на Сциентологията.

Бившата съпруга на Том Круз, която го е запознала със Сциентологията
Снимка: Getty Images

Там Том Круз открива ученията на основателя на религията, авторът на научна фантастика Л. Рон Хъбард. Именно неговите техники за самоусъвършенстване помагат на Круз да се справи с дисекцията и това прави животът му много по-лесен.

Том Круз на откриването на сциентоложки център
Снимка: Getty Images

С времето Том Круз се превръща в най-известният представител на църквата. Тоѝ участва в различни кампании на модерната религия и няколко пъти е защитавал доктрини, които са му навличали неприятности – например убеждението на сциентолозите, че психологията е измама.

Том Круз води в църквата на сциентологията и следващите си две съпруги – Никол Кидман и Кейти Холмс. И двете жени напускат църквата, след като се развеждат с Круз. Кейти Холмс го напуска, защото не желае детето им да бъде сциентолог и успява. За разлика от нея Никол Кидман не успява да измъкне децата си и те продължават да са последователи на религията.

В Япония има ден, посветен на Том Круз

Едно от любимите места за Том Круз е Япония и той редовно посещава страната. През 2003 г. излиза филмът му „Последният самурай“, който е сниман там. Днес в САЩ филмът се счита за изключително расистки (бял човек спасява японците) и обиден за японската култура, но самите японци го обичат. Всъщност в азиатската държава филмът печели 117 милиона долара повече, отколкото в САЩ.

Фенове на Том Круз в Япония
Снимка: Getty Images

Тъй като Том Круз е холивудската знаменитост, която е посещавала Япония най-много пъти, японското правителство решава да му даде… специален ден. Затова през последните няколко години в Япония на 10 октомври се чества Денят на Том Круз. Той е единствената холивудска звезда, получила такава чест.

Фенове на Том Круз в Япония
Снимка: Getty Images

Том Круз и годината на пандемията

2020 г. никак не беше добра за Том Круз (тя за кого ли беше).

Актьорът се завърна в ролята, която го направи известен. Филмът „Топ Гън: Маверик“ трябваше да излезе тази пролет, но три месеца преди премиерата избухна пандемията от COVID-19 и кината бяха затворени. Сега началото на прожекциите е насрочено за декември 2020 г., но никой не знае какво ще стане в крайна сметка.

Круз трябваше да се завърне и в друга култова роля – агент Итън Хънт от „Мисията невъзможна“. Седмата част от поредицата се снимаше в Италия, но именно там избухна най-голямото огнище на коронавирус в Европа и актьорът трябваше спешно да бъде евакуиран.

Тези проблеми едва ли ще успеят да съборят Том Круз, който през 2006 г. беше обявен за най-влиятелният актьор на света, а през 2016 г. той и Леонардо ди Каприо оглавиха класацията за хора, които могат да направят и най-глупавия филм гледаем и успешен.