Да съумееш да откриеш красотата на едно лице и да я подчертаеш – това правят гримьорите. Така прави и Кирил Гуцов. Той е лъчезарно 26-годишно момче, което се занимава професионално с грим от около пет години.

Освен да разкрасява хората с грим, той умее да го прави и с думи. Бил е редактор на модни списания, а сега поддържа две страници – своята професионална страница Kirilgutsov makeup и личния си блог Време за стил/ Time for style. Последователите му в Instagram са над 10 000. Срещнахме се с него, за да .... 

Кога започна да се занимаваш професионално с грим?
През 2014 година купувах коледни подаръци от един магазин и една жена спря при мен, усмихна се и попита "Искаш ли да станеш гримьор?" След празниците отидох на интервю и започнах.

Преди това нямаше ли я искрата?
Аз се интересувах и разбирах от това, защото работех в такава сфера – бях редактор на „Мода и красота“ (уеб платформа, която вече не съществува). Хората ми задаваха въпроси за гримове постоянно. А и аз от дете ровех в гримовете на майка си, сестра си и братовчедките. Обичах палитрите и с химикалки изравях и правех на прах цвета – сигурно съм изяждал някой шамар, но не помня (смее се). Любопитно ми беше, мацах се по целите ръце, за да видя плътността и цвета.

Кое е най голямото предизвикателство за един гримьор?
Да научи хората да се гримират. Други колеги биха казали, че е да гримираш по-възрастна дама или да се справиш с жена, която иска да изглежда по определен начин, но реално няма как. За мен е да умееш да даваш съвети, които хората да използват в ежедневието си, за да подчертаят типа си красота. Да накараш хора, които не искат да са красиви, да са красиви – това е най-голямото предизвикателство.

Това звучи като мисия на гримьора, така ли е?
Зависи от гримьора. Ако гримира само в модни среди, то няма как да си постави такава мисия. Не може да научи известните личности как да са красиви, защото те са си красиви (смее се). Те ходят на стотици процедури, за да поддържат визията, която искат. Всеки гримьор, трябва да си намери своята мисия. Аз просто искам от време на време да показвам на хората, кое би било правилно за тях, да ги обръщам към тях самите.

И кое все пак е най-голямото предизивикателство в професията за теб?
Може би са театралните постановки, защото влизаш в съвсем различен ритъм от бюти грима, където една жена сяда, гримираш я, снима се и става. Когато си на голяма театрална постановка или мюзикъл, всички са супер интензивни. Една фотосесия също е предизвикателна, защото се сблъскваш с изискванията на дизайнерката, чудатостите на хората и своите собствени виждания.

А как си се учил да гримираш?
Върху хора за модели, само така се учиш да гримираш. Не става изведнъж, а с постоянство и всъщност няма как да си се научил. Днес на мода е едно, а утре друго. Ако работиш само по един начин, ти утре просто не си актуален и друг е по-интересен. Непрестанно излизат нови неща и се минава през обучения. Една нова марка е пуснала 40 цвята фондьотен и хората дори нямат представа, че има 40 цвята фондьотен.

Как да си актуален днес?
Гримът не е просто да гримираш един човек, трябва и да знаеш какво е модерно. Гримьорът на Ким Кардашиян постоянно създава някакви тенденции, както и много блогъри, влогъри и всякакви инфлуенсъри. Когато искаш да се развиваш в тази професия, всичко това ти е интересно и на теб. Не става просто да изкараш един курс, който те учи на трикове и видове текстури... Той не те учи на тенденциите, тях просто трябва да ги следиш, за да си съвременен.

Какво мислиш за днешната козметика?
Тя се променя много бързо, заедно с тенденциите. Ако днес на прима виста са много плътните вежди, то утре не са. И ти си с едни хипер плътни вежди, а вече не е модерно, но как да ги направиш тънки, като утре пак може да ги искаш дебели… Козметиката е доста развита и има разнообразие, което пък предлага избор на клиента. Такъв избор, че сега от едно кафяво червило има 600 цвята (смее се) и дори нямаш време да ги проучиш. Притеснява ме само, че има хора, които не разбират от нея, но създават своя марка, за да пуснат някакъв продукт.

Какво е красотата за теб?
Да се събудиш сутрин и да се усещаш красив. Тя е съвкупност от много неща: да имаш много лунички по лицето, но да си сложиш едно оранжево червило и да се чувстваш супер цветно, красотата е парфюм, тя е всичко, което можеш да си дадеш сам като лукс. А луксът е да си направиш маска за лице от 3 лв. или сам да си забъркаш от яйце и банан, да се намажеш и след нея да си кажеш: брей, колко съм красив. Красотата е във всеки ден, просто трябва да си я дадеш, да искаш да се правиш красив – всеки един човек, може да е красив.

Смяташ ли, че и мъжете имат нужда от козметика?
Да, абсолютно. И те трябва да знаят как да се грижат за кожата си, а не да пръснат малко парфюм и афтършейв след бръснене и до там. Мъжете имат брада и трябва да се грижат за нея. Особено ако жена им е изключително поддържана - редно е и те да се постараят. Ако не знаят как, то съветите са безплатни и може да отидат при специалист и да се консултират. Не вярвам някой дерматолог, гримьор или козметик да откаже. 

Какво трябва да знае всяка жена за козметиката, според теб?
Че козметиката има разновидности и различни продукти, а неправилната козметика е вредна за нея. В Япония жените ползват средно 11 продукта, а ние едва 2-3. Разбира се, трябва да се познаваш и да си кажеш: приятно ми е да се запозная мое аз (смее се). Имаш алергии и внимаваш с продуктите, имаш проблеми и просто ги третираш, нямаш проблеми – ами не си създавай с грешните продукти. Елементарно е, трябва да поддържаш свежест и чистота.

А за гримьора си?
Да знае, че я зарежда позитивно. Аз днес не влязох на едно място, от което трябваше да взема някои продукти само защото не харесвам хората там – напрягащи са. С гримьора трябва да ти е готино и да се разтовариш. Не клюки и оплаквания, а почивка и разкрасяване. Като при фризьора, това са хора на естетичната красота и те трябва да познават теб и красотата ти.

Как подхождаш към клиентките си? Кой е първият ти въпрос към тях?
Най-важното е да питаш човека какво иска. Повечето казват, че искат нещо естествено и ги е страх да не ги направиш "много маска" – такова нещо, като „много маска“ няма (смее се). Не сме в театър и просто казваш как искаш да видиш лицето си. Дали не си се представяш по-бронзирана и бляскава, или пък по-цветна… Хубаво е да можеш да отговориш на тези въпроси.

Очаквайте и няколко професионални съвета за козметичната ви чантичка от Кирил Гуцов. Ще откриете колко трябва да ви струва на месец и какво трябва да имате задължително в нея.