През последните 30 години в България стана модерно да се твърди, че тук нищо не се получава. България със сигурност трябва да се справи с високите нива на корупция и битова престъпност и да запълни дефицитите в здравеопазването, образованието и правосъдието. Наличието на тези проблеми обаче не означава, че страната не напредва или че тук няма почтени, образовани и трудолюбиви хора, които допринасят за напредъка на страната с ежедневни действия. Именно такива хора представя Даниел Пенев в "Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории". Книгата ще ви запознае с историите на вдъхновяващи българи от света на бизнеса, образованието, културата, медиите, спорта и неправителствения сектор, които доказват, че добрината, постоянството и щедростта вършат повече и по-добра работа от мрънкането и търсенето на оправдания. Сред тях са: 

- Основателите на една от най-успешните български ИТ компании;

- Отговорникът за развитието на бизнеса на Viber в Централна и Източна Европа и Близкия изток;

- Създателят на най-популярния български сайт за видео уроци и тестове за ученици;

- Двама от съоснователите на Сдружението на българите с опит в чужбина "Тук-Там";

- Създателят на най-голямата медия за позитивни новини в България;

- Най-успешният български цирков артист и еквилибрист;

- Ултрамаратонецът, който тича в подкрепа на различни каузи;

- Един от най-обичаните влогъри в България.

Благодарение на "Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории" ще имате възможността да се запознаете отблизо с: 

Кирил Петков, Мая Донева, Дарин Маджаров, Васил Терзиев, Бойко Яръмов, Светозар Георгиев, Христо Косев, Евгения Пеева-Кирова, Атанас Райков, Розалина Лъскова, Христо Блажев, Мариела Станулова, Христо Бояджиев, Софи Йотова, Венелин Добрев, Христо Тенчев, Леда Аврамова, Калин Василев, Михаил Стефанов, Олга Клисурова, Ива Цолова, Йоана Колева, Михаела Стойкова, Николета Попкостадинова, Валентина Стоева, Бойко Благоев, Снежина Маринова, Евгени Серафимов, Благовеста Пугьова, Крис Захариев, Маргарита Доровска, Краси Георгиев, Бистра Иванова, Енчо Керязов и Петя Кертикова. 

С тази книга Даниел Пенев иска да покаже България в една по-различна светлина и така да мотивира хиляди българи да се посветят на занимания, които им носят удовлетворение и същевременно им позволяват да допринасят за подобряването на средата тук. 

"Историите, събрани в тази книга, разказват за онзи контролиран бунт срещу фоновата ни неспособност да ускорим оборотите на тази постоянно отлагаща се българска Промяна, който се превръща в магнитно поле, в катализатор на решимостта да продължиш, да участваш, да създаваш, да помагаш, да водиш. Тази заразителна поредица от примери на хора щедри и щастливи дава отговори и поставя въпроси – пред всички нас, случайните спътници в общото ни историческо време", казва Еми Барух, журналист, преводач и директор на фестивала "Фотофабрика" 

"Познавам автора като човек, който винаги търси градивното и смисленото около нас. Имаме нужда от добри примери, каквито можем да намерим в тази книга", казва Светослав Иванов, водещ на предаването "120 минути" по bTV.

"По нашите земи думата "промяна" е хем мръсна, хем желана, хем, чакана, хем досадна, хем плашеща, хем вдъхновяваща. Тук има 30 истории, 30 документа, прецизно подбрани от автора, които са доказателство, че промяната е лично дело. Дело, което може да се сдобие с мащаб само в общество, което знае какво иска, не обвинява "другите" и припознава собствената си отговорност. Това са 30 истории, които доказват, че всяка криза е възможност, 30 истории за новите революционери, 30 истории за "жива" България", казва Анна Ангелова, водещ на предаването "Култура.БГ" по БНТ.

"Ние всички отчаяно имаме нужда от хубави примери. А хубавите примери са навсякъде около нас. Те сe развиват, избуяват, водят собствен живот и заразяват. Даниел Пенев ни показва тези хора, които променят средата. Те упорито отказват да повярват в логиката "Нищо не става в тая държава" и правят всичко – в тази държава. Това са вълнуващи истории за вълнуващи хора, които правят България още по-хубаво място за живеене", казва Симеон Колев, журналист и водещ на предаването "Стартер" по БГ Радио.

Снимка: Лилия Иванова

Даниел Пенев е журналист, преводач и редактор. Бил е стажант в bTV, Dnevnik.bg и Reduta.bg, както и в офиса на Мария Габриел в Европейския парламент в Брюксел. Негови материали са публикувани в български и международни медии като Клуб Z, BBC Знание, TrueStory.bg, EurActiv.com и Balkan Insight. Той е преводач на книгите "Буда в работата" и "Обещанието на един молив" (предстояща), както и редактор на "Маркетинг без бюджет". Роден и израснал в Кюстендил, Даниел завършва средното си образование в ЕГ "Д-р Петър Берон". След това придобива бакалавърска степен по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейския университет в Будапеща. От 2010 г. насам участва в обменни програми и обучения в страни като Великобритания, Германия, Чехия, Турция и САЩ. Член е на Асоциация на европейските журналисти – България. 

Прочетете откъс от "Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории" от Даниел Пенев, която излиза от издателство "AMG Publishing". >>>