За човешкия гений няма невъзможни неща. Нито прегради. Има само изпитания, които се преодоляват със силата на духа. Едно от доказателствата в историята на световната музика, е Оливие Месиен. Едва 11-годишен, той вече учи в парижката консерватория, но с настъпването на Втората световна война, Оливие е призован в армията и малко по-късно се озовава в окото на ужаса – концентрационен лагер.

Там, между ужаса от глада, мизерията и изтезанията, с ежедневната битка между живота и смъртта, този велик композитор успява да продължи своето дело и може би така да спаси и собствената си душа. Комендантът на пленническия лагер му разрешава да твори и дори му осигурява пиано. И не само това: този германски офицер го снадбява с нотна хартия, моливи, гума и… хляб.

Именно в германския концентрационен лагер за френски интелектуалци, Месиен написва емблематичното си произведение „Квартет за края на времето“, като го прави пригодено към инструментите, с които по това време разполагат останалите военнопленници – кларинет, цигулка, виолончело, плюс неговото пиано.

След време Оливие ще признае, че заради хроничния глад е получавал цветни видения и едно такова видение е ангелът, провъзгласяващ края на времето, когото композиторът е видял облечен в мистичната светлина на дъгата.

В основата на творбата са залегнали експресивните видения-предзнаменования от Апокалипсиса на Йоан. За пръв път квартетът е изпълнен на 15-и януари 1941 г. в същия този пленнически лагер, пред 5000 зрители публика.

Всеки път, когато на сцена оживява „Квартет за края на времето“, е празник за музиката и за сетивата. У нас, това ще се случи, благодарение на камерен ансамбъл „Силуети“, които вече повече от десетилетие залага на творбата в своя репертоар.

На 28-ми февруари, от 19:00 часа, в залата на Сити Марк Арт Център, Калина Митева – цигулка, Габриела Калоянова – виолончело, Лилия Жекова – пиано, Кристиян Калоянов – кларинет, и със специалното участие на актьора Икхак Финци, може да се насладите на произведението на Оливие Месиен.

Камерен ансамбъл „Силуети“ получава името си през лятото на 2012 г. в резултат на сътрудничеството между четирима млади музиканти – Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет). Те завършват Националната музикална академия – София, в класа по камерна музика на проф. Венцеслав Николов.

Съставът има множество концертни изяви в България и чужбина, записи за БНР, а от 2017 г. е „присъединен ансамбъл“ към една от най-престижните организации за камерна музика в Европа – Европейската академия за камерна музика (ECMA), базирана във Виена.

Ансамбълът е участвал с концерти на фестивалите „Салон на изкуствата“ в НДК, Австрийски музикални седмици, Международен фестивал на камерната музика, Пловдив, Мартенски музикални дни, Русе, Датското радио, Копенхаген; Akademie am Meer – о. Зилт, Германия; K&K Festival, Австрия, Festival di Quartetto, Флоренция, Италия и др.