"По-добра изложба не бях виждал досега в Националната галерия", казвам на Атанас Парушев още с влизането си в "Квадрат 500". "Имаш око", отговаря ми полушеговито художникът, по-известен в арт средите просто като Шока.

Снимка: Евгений Милов

Едноименната изложба, която беше открита снощи, представя абстрактната живопис на Атанас Парушев.

Снимка: Евгений Милов

Спокойствието, тишината, усещането за монашеска вглъбеност и медитация, напомнящи за "Великото нищо" (нематериалното), сякаш енергийно извират от творбите, като превръщат пространството в храмово. Неслучайно авторът нарича своите вертикали "духовни картини", казва кураторът на изложбата Яна Братанова.

Атанас Парушев - Шока и Яна Братанова
Снимка: Евгений Милов

"Може би животното се е превърнало в човек, съзерцавайки кървавите изгреви и залези, черните нощи и светещите звезди, и то преди да може да изгражда разкази, метафори, символи", казва Парушев.

Снимка: Евгений Милов

В творбите си художникът експериментира със свойствата на цвета, със силата на геометричните фигури и техния ритъм, докато стигне до напълно изчистения вертикал като символ на възнасянето и одухотворяването, на постепенното сливане с небето и хармонията във височините, на връзка между земното, човешкото и небесното.

Снимка: Евгений Милов

"Пътят нагоре към чистото екстазно познание и преживяване е по-директен, по-ясен, по-кратък с помощта на мистичното преживяване в абстрактното рисуване, както мистицизма в християнството, дзен в будизма или суфи в исляма", казва Парушев.

Атанас Парушев - Шока
Снимка: Евгений Милов

"И ако тези картини предизвикат вълнение, размисъл или съчувствие, ще изпълнят желанието на художника да събудят състрадание – най-висшия морал, липсата на егоизъм, самодоволство, простащина и нетолерантност", казва Братанова за изложбата, която ще продължи до 18 април 2021 г.