В първа част на книжовния обзор за 2019 година ви представихме плановете на „Сиела“. Сега е ред на друго голямо българско издателство – „Колибри”.

Още на 18 януари ще излезе първото представително двуезично издание на поезията на Пиер дьо Ронсар на български език. Ювелирният превод е дело на Кирил Кадийски, разкошното художествено оформление на изданията с твърди и меки корици дължим на Кирил Златков. Лириката на Ронсар обогатява сетивата, разпалва въображението, позволява ни да се вгледаме по-ясно в собствената си необозрима душевност.

През февруари излиза ново издание на „Романът на Яворов” от Михаил Кремен. Документално-мемоарното четиво в два тома се превръща в събитие за широката читателска публика още с първото си издание през 1960-1965 г. Не заради сензационния си характер, а заради деликатния баланс на респект и близост, с които Кремен пише за Яворов и Лора, подреждайки къс по къс мозайката на техния драматичен живот.

Задава се и дългоочакваният четвърти роман от хитовата поредица с детектив Корморан Страйк и Робин Елакот. Автор е вездесъщата Дж. К. Роулинг, нищо че на корицата пише Робърт Галбрайт. С по-сложна и интригуваща фабула от всички досегашни издания от серията, „Смъртоносно бяло“ е пъстра, зашеметяваща галерия от сложни психологически образи, покриващи цялата гама на съвременното британско общество.

След небивалия успех на „Истината за случая Хари Куебърт” и своеобразното продължение „Книга за Балтиморови”, Жоел Дикер се завръща с нов бестселър – „Изчезването на Стефани Мейлър". Поредица неочаквани събития постепенно разкрива връзката между героите, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Оказва се, че всеки от тях има своя тайна, заровена в миналото. И всяка тайна е посвоему взривоопасна.

Почитателите на Юнас Юнасон ще се насладят на нещо като продължение на "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна”. В скорошно интервю авторът признава, че новият роман с добрия стар Алан Карлсон се фокусира върху проблемите на човечеството в наши дни. По изпитаната формула, съчетаваща хумор, сатира и приключения!

Очаквайте през април и мемоарната книга на Дейвид Линч „Room to Dream”. Режисьорът на „Човекът слон”, „Синьо кадифе” и „Мълхоланд Драйв” открехва завесата към изключителната си креативност, като разказва най-вече за приятелите си, за житейския и артистичен път, осеян с трудности, за спечелените битки, помогнали му да осъществи своите смайващи проекти.

Няма да бъдат разочаровани и хилядите читатели, които очакват най-новата книга на Иън Макюън на български език. Световната премиера на „Machines Like Me” ще се състои през април 2019-а. Този „подмолен”, провокативен и необичайно забавен роман задава фундаментални въпроси: Кое ни прави човешки същества - вътрешният ни живот или делата ни? Може ли една машина да разбере човешкото сърце?

През май ще излезе от печат „Тайните на лудостта” (Les Secrets de la Folie) от световноизвестния албански писател Исмаил Кадаре. Носител на първата международна награда „Букър” (2005), той започва творческия си път като поет. През 1963 г. публикува първия си роман „Генералът на мъртвата армия”, следват „Сватба", „Крепостта", „Зимата на голямото уединение" и др. „Колибри” ще преиздаде и романа „Хроника на камък".

Епичният нов роман на Харуки Мураками също е на път към преданите фенове на японската литература. Спряган като шедьовър в творчеството на автора, „Killing Commendatore” е символичен поклон пред Фицджералд и „Великият Гетсби” и разказва мистериозна история за величието на любовта и самотата, която я съпровожда.

Предстои да излезе и новият роман на Катерина Хапсали, чието „Гръцко кафе” се оказа неустоимо на вкус. Любопитно ще е съприкосновението с „Линия на живота” на Людмила Улицка и „Баба Яга снесла яйце” на Дубравка Угрешич, възхитителна смесица от фолклор, феминизъм, текстови анализи, политика и пътепис, която спечелва на Угрешич американската литературна награда James Tiptree 2010.