Снимането при ниска осветеност винаги е било трудна задача, чието качествено изпълнение често изисква дългогодишен фотографски опит и използване на професионална техника. Ниското и нетипично осветление обаче предоставя огромно поле за креативност във фотографията, стига да разполагате с подходящото устройство. Вече е възможно да правите красиви и ясни нощни снимки единствено с помощта на смартфон. Това доскоро налудничаво твърдение бе доказано от практическия уъркшоп на "Huawei", воден от Вера Гоцева - Lomovera в една от най-красивите български пещери - "Съева дупка". 

Фотографката разказва и демонстрира ценни съвети, които силно увеличават шансовете за победа в категориите "Good Night", "Nature" и "Faces" на глобалния конкурс за мобилна фотография "Next Image Awards", в който можете да участвате до 20 август. Конкурсът включва още три категории, в които можете да покажете своя талант - "Hello, Life", "Check In" и "Story Board". Но както всичко в изкуството, между тях няма ясно дефинирана граница. И природата, и градските пейзажи придобиват различно очарование нощем, а портретите с игра на светлината могат да направят всяко лице значително по-интересно. 

На първо място фотографката набляга на идеята, че нощната фотография е бавен процес, силно свързан с вашия вътрешен свят и усещане за външния. Ето и нейните основни практически идеи и насоки, на които да стъпите и да започнете да експериментирате:

1. Обектът ви трябва да е неподвижен. Снимането на ниска светлина изисква известна неподвижност, освен ако целта ви не е да направите размазани снимки, в които дефектът е ефект.

2. Снимайте без светкавица срещу светлинен източник. Ако разположите обекта си пред някаква светлина, ще имате много ефектни силуети. Снимането може да бъде в цветен или монохромен режим, като ако искате да подсилите ефекта на контрастния силует, изберете черно-бялото.

3. Снимайте на светкавица. Ако изберете да снимате със светкавица, отново срещу светлинен източник, ще получите креативни снимки  в градски стил. Пробвайте това в градски условия. Също пробвайте да вдигнете светкавицата над обекта.

4. Не снимайте само в режим. Опитайте да работите ръчно и снимайте в дълга експозиция. С малко повече практика снимките ви няма да са по-различни от тези на всеки DSLR. Дългата експозиция ви позволява да улавяте движения.

5. Снимайте неподвижен обект и рисувайте около него светлина. Тук вече ви е нужен режим и той е light-painting. Нека обектът ви е неподвижен, а някой ви асистира с малко фенерче, рисувайки около обекта.

6. Не се страхувайте да бъдете креативни. В снимането на ниска светлина имаме няколко редовни сюжета, от които е добре понякога да бягате, търсейки собствения си глас. Слабата светлина е ваш помощник в експериментите. Не забравяйте, че не само острата снимка е красива, но и тази, в която няма нищо фокусирано, но всичко ви издава.

7. Не zoom-вайте. Никога, освен ако не търсите конкретен детайл. Снимането на ниска светлина е свръхчувствително към zoom-а. Той е безупречен на дневна светлина и може да допринесе за много интересни снимки и в ниска осветеност, но в трудни светлинни условия, ако искате да се приближите и това е възможно, по-добре се разходете.

8. Снимайте и в монохром. Черно-бялата фотография и нощта са неразривно свързани.

9. Снимайте на максимално широка бленда, използвайки отново ръчните настройки. Това ви дава централизиран обект и симфония от светлини или размазвания отзад в боке ефект.

10. Снимайте градски отражения в нощни локви. При стабилен нощен режим експериментирайте, снимайки в локви нощните градски светлини.  Важното тук е да внимавате в композицията и да изберете кое е по-важно за вас – отражението или първоизточника, за да насочите фокуса натам.