Искате ли да разберете как се правят лесковачки ущипци? А знаете ли как американците приготвят парти грил "Кофа"? Едно от най-хубавите неща на кулинарията е, че може да обиколите целия свят, без да помръднете от масата. Да опознаете вкусовете и ароматите на традиционните за една страна храни и подправки, без дори да си купувате билет за там. 

Точно това ще се случи в четири тематични седмици – сръбска, балканска, средиземноморска и американска, в магазините на BILLA.

И тъй като времето е подходящо за готвене навън, най-лесният и приятен начин за това се оказва грилът. Тази техника не е просто лесен начин да метнеш стек на скарата и да имаш нещо вкусно за вечеря, докато си допиеш бирата. Грилът е философия, мантра и вкусна обиколка около света.  

Грилът сближава хората. Дори най-злобният съсед би ви погледнал с усмивка, ако към носа му се понесе апетитната миризма на печено месо.

Rare, mеdium или well-done - някои хора си повтарят тези думи, означаващи степента на изпичане на месото, като мантра. Те ги успокояват, създават в устата им предусещане за нещо вкусно, правят най-фини настройки на небцето. 

Грилът е възможност да се завъртиш около света. Или пък светът да се завърти около теб. Оказва се, че различните държави имат различно отношение към приготвянето на месо и други продукти по този начин. Ето някои особености и любопитни факти при приготвянето на грил в различните държави по света. Те са включени в кулинарното пътешествие на BILLA - Grill around the world, с различни продукти, рецепти и акценти. 

Смята се, че методът за готвене на грил се е появил на Балканите и Сърбия през XVIII век, когато за първи път се споменава cevapi - сръбската дума за кебапчета. Сръбският термин и турският кебап имат сходен произход, но разликата е в използваните подправки, месо и начина на подготовка. Ето защо cevapi може да се нарече местен сръбски специалитет. Лесковац е градът с най-дълга и най-богата традиция по отношение на грила в Сърбия. До края на 20-ти век месото за грил там се е накълцвало на ситно върху дървесна плоскост. Днес това се прави от машини. Пиротска усуканица, кобасички и лесковичка плескавица са специалитетите, прескочили границите на Сърбия и вече известни по цял свят.

Снимка: iStock

Всеки регион в света има своя собствена версия на грил. Разликите идват от подготовката на месото до вида на източника на топлина. На Балканския полуостров голяма част от вкуса на месото идва от добавянето на различни подправки. Поляните и планините са изпъстрени с билки и всякакви растения, които отдават своя аромат и вкус. Някои ястия се пекат дълго, бавно и на ниска температура, други буквално получават ударна гореща вълна - бърза и силна. Всички имат типичния краен резултат - месо, което има страхотен вкус. 

Гръцкoто барбекю се нарича Obeliskus.
Най-популярното ястие, приготвено по този начин, са шишчетата сувлаки. Месото се овкусява най-често и най-добре с чесън, риган и лимонов сок. 

Снимка: iStockСледваща спирка, ИталияГрил Пепероне и италианска наденичка с праз - тези рецепти са вдъхновени от слънчевите градове на Ботуша. Пикантен салам, тесто с препечени крайчета, пресни зеленчуци и едно докосване на Parmigiano-Reggiano са всичко, от което се нуждаете, за да създадете италиански шедьовър.

За американците събиранията на барбекю в задния двор са почти толкова важни, колкото цялата компания да изпее химна преди футболния мач със силно чувство на гордост. Особено ревниви към печенето на месо на грил са в американския Юг. Може да се каже, че има 4 основни разновидности за приготвяне на барбекю, всяка от които със своя особеност и характеристика: свинското месо в щата Каролина, свинските ребра в Мемфис, смесеното месо със сосове и пържени картофи в Канзас и ароматното месо на Тексас. Американците са истински гурута що се отнася до приготвянето на бургери. Затова нямаме търпение да разберем как се приготвя black angus бургер с черен трюфел и пилешки крилца на барбекю в американската седмица на BILLA. 

Снимка: iStock