Не искате да прекарате есента, прескачайки от една настинка в друга, нали? Торбите с лекарства, мъчителните симптоми и постоянната отпадналост са знак, че не сме се погрижили достатъчно да укрепим здравето си. Ако обаче вземете мерки сега и следвате тези десет прости правила, можете да преминете през студените месеци с по-здрава имунна система и минимум заболявания!

Прекарвайте време сред природата

Целебната сила на природата е добре позната на съвременната наука.

Разходките в парка или в планината са не само приятен начин да прекараме почивните си дни и да се разтоварим от стреса. Редовният досег с природата със сигурност ще подсили организма ви и ще помогне много по-рядко да посягате към антибиотиците. 

Едната причина за това е, че по време на тези излети сме изложени на естествената слънчева светлина и това стимулира синтеза на витамин D. Заедно с витамин C, той е един от най-важните витамини за нормалното функциониране на имунната система.

Енергичните разходки укрепват мускулатурата и подобряват кръвообръщението, както и работата на сърцето.

Но има и още една причина да искаме да прекарваме време сред природата, ако се стремим да бъдем по-здрави в хладните месеци. Много от дърветата и другите видове растителност отделят летливи вещества, наречени фитонциди. Тези вещества имат дезинфекциращо действие и са прекрасен начин да пречистим белите си дробове и да предотвратим вирусните инфекции. Фитонцидите имат и противоалергично действие.

Спортувайте, но не едно и също всеки път

За да има спортът по-добър ефект, важно е периодично да разнообразявате заниманията си.

Ако в продължение на две седмици правите само и единствено йога например, след това опитайте малко по-силови тренировки с тежести, после направете джогинг.

По този начин натоварвате наистина ефективно цялото си тяло. Другият положителен ефект е, че не позволявате на мускулите си постепенно да привикнат към еднотипните упражнения, което би намалило ефекта им.

Добрата новина е, че в днешно време всички имаме достъп до огромно разнообразие от занимания в зала, в групи или с индивидуален треньор. Онлайн можете да гледате видеа с различни упражнения или да си изтеглите подходяща апликация на телефона. Стига да имате желание, много е лесно да осигурите на тялото си различни видове натоварване.

Пазарувайте повече сезонни продукти

За да сте здрави през цялата есен, нека на масата ви винаги има пресни и сезонни хранителни продукти.

Когато купуваме сезонна храна и наблягаме на местните продукти, това по правило ни осигурява по-чиста храна.

Плодовете и зеленчуците, които са типични за сезона, не идват от далече и по всяка вероятност не са третирани с толкова вредни химикали, колкото екзотичните продукти, докарани от другия край на света. А и сме истински късметлии, че през есента имаме такова разнообразие от вкусове и аромати! Затова не пропускайте през уикендите да се разходите до близкия фермерски пазар и да си набавите продукти като тиква, броколи, ябълки, карфиол, цвекло, целина, грозде, праз, пащърнак.

Към разнообразното хранително меню можете да добавите и профилактичен курс със Stamatin – натурален продукт с комплексна формула, който модулира имунитета. Приемът му помага да подобрим физическия и психическия си тонус и защитните сили на организма си.

Stamatin може да се приема и при силни стресови ситуации. При вече изявени симптоми на боледуване, той блокира прикрепването на вирусите и допринася за изчистването на организма за по-бързо възстановяване и оздравяване. 

Изцяло натуралната формула на Stamatin е особено подходящ за подсилване на имунната система през есенно-зимния сезон. Мощната комбинация от съставки на продукта е представена от екстракт от Radix Isatidis за директен ефект върху грипни и респираторни вируси пречистеният, екстракт от Африкански здравец, който подпомага изчистване на секретите от горните дихателни пътища, Цинк и Витамин С, които действат имуноумодулиращо и антиоксидантно.

Погрижете се да спите добре

Нормалният циркаден ритъм и качественият сън играят важна роля за работата на имунната система. (1) И за да сме здрави през цялата есен, без чести настинки и грип, е нужно всяка нощ да се наспиваме добре.

За добър сън препоръчваме да ограничите до минимум кафето и алкохола, да вечеряте навреме и по-лека храна, да прекарвате часовете преди лягане в спокойни, релаксиращи занимания. Вечер избягвайте да си гледате в телефона, да отговаряте на по някой пропуснат през деня имейл, да правите натоварващи тренировки. И едно старо, но златно правило - без телевизор в спалнята!

Прекарвайте време с любимите си хора

Хората, които живеят сравнително изолирано, са изправени пред по-голям риск за физическото си здраве. Научни изследвания доказват, че когато се чувстваме самотни, това потиска работата на имунната система и ни прави по-податливи на възпаления. (2)

Този факт ни напомня колко важно е дори в напрегнатото ежедневие да намираме време за приятни социални контакти. Затова превърнете в приоритет редовните срещи с приятели и пълноценните връзки с хората от семейството.

Отделете си време за профилактични прегледи

Дори и да нямате конкретни оплаквания в момента, запишете се за преглед при личния си лекар.

Той може да ви назначи важни профилактични изследвания, както и да проследи дали са ви поставени нужните ваксини. Така ще бъдете спокойни, че ще посрещнете сезона на честите боледувания във възможно най-добра форма.

Контролирайте екранното си време

За да сте здрави през цялата есен, имате нужда от редовна физическа активност и от качествен сън.

И двете неща обаче се влияят от времето, което човек прекарва пред екрана на телефона, компютъра или телевизора. Прекаляването с тях може да доведе до нарушения на съня, нервност и раздразнителност. А очевиден факт е, че колкото повече време сме пред екраните, толкова по-малко време имаме за разходки или спорт.

Не е необходимо да правите тотален “дигитален детокс” - достатъчно е да следите приблизително колко е екранното ви време на ден. Важно е да установите баланс и ако е нужно, да си наложите ограничения. Особено полезно е да се въздържате от гледане на телевизия или ровичкане в телефона час или два преди да си легнете вечер. Това ще ви осигури по-спокоен и дълбок сън, за да се събудите сутринта енергични и в добро настроение!

Ограничете до минимум алкохола

Ако обичате понякога да пийвате чаша е вино или пък една бира, едва ли това ще се отрази сериозно на здравето ви. Някои изследвания дори дават индикации, че умерената консумация на алкохол има благоприятен ефект върху работата на сърцето.

Но ако си позволявате по-сериозни количества, ефектът е обратен и може да доведе до цялостно влошаване на здравето. Редовният прием на алкохол уврежда стомашно-чревната флора и й пречи да изпълнява своята имунна функция. Алкохолът също така пречи на белите кръвни телца да работят правилно, което създава допълнителен риск от инфекции. (3)

При това не е нужно да злоупотребявате системно с пиенето - дори една бурна вечер с обилно количество алкохол отслабва имунитета, след което са нужни няколко дни за възстановяване.

Най-добрият избор е да пийвате умеренно или изцяло да се въздържате от алкохолни напитки, за да се радвате на по-добро здраве през целия сезон.

Не забравяйте добрата хигиена

Тя е първата отбранителна линия на организма срещу вирусни и бактериални инфекции. Можете да си спестите много от боледуванията през студения сезон, като просто спазвате безупречна хигиена и не позволявате на болестотворните частици да проникнат в организма ви.

Мийте редовно ръцете си с топла вода и сапун, особено след като сте били навън, ползвали сте градски транспорт, както и когато сте в кухнята и приготвяте и сервиране храна.

Избягвайте да пипате лицето си и да си търкате очите - по този начин вирусите, които са попаднали по дланите ви, могат много лесно да заразят лигавиците и да ви разболеят.

И винаги си носете дезинфекциращ спрей или гел за ръце.

Спазвайте разумна дистанция

Ако някой в обкръжението ви проявява симптоми на заболяване, запазете дистанция. Старайте се да се пазите от кихащи и кашлящи хора. Това важи дори и за близките в семейството ви. Няма да се превърнете в герой, ако покрай другите и вие се разболеете! В случай, че някой у дома е с вирус, отделете го в изолирано помещение, проветрявайте навсякъде редовно, мийте ръцете си добре, ако сте пипали едни и същи прибори или кърпи.

Правилата важат и за вас, и то още при първата проява на симптоми на заболяване. Ако се почувствате отпаднали, усетите дразнене в гърлото или лека температура, веднага останете вкъщи и ограничете контактите си. Така със сигурност ще спестите на близките си и на колегите поредното есенно-зимно боледуване.

1 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/

2 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7025456/

3 - https://www.castlecraig.co.uk/castle-craig/alcohol-and-viral-immunity-heavy-drinking-may-increase-the-risk-of-covid-19/