Три жени с различни социални позиции, финансово положение, семеен статус и възраст отговарят на едни и същи въпроси, свързани с парите и щастието. Ще ги наречем Богатата, Средностатистическата и Алтернативната, за да им спестим дискомфорта от това, че споделиха с нас твърде лична информация. 

Богатата е лекар в известна клиника. Практикува на две места. Постигнала е квалификацията си с продължителна работа и образование в чужбина. Има 1 дете. Определя се като изключително заета, а времето й е кът.

Средностатистическата работи в офис с класическо работно време от 9 до 17 часа . Има семейство и 2 деца. Определя себе си като можеща и ценна за работата си. Желае да изгради кариера, и то не само заради парите.

Алтернативната е напуснала големия град и се грижи за свое собствено плодово-зеленчуково стопанство на село. Отглежда и кокошки. Определя себе си като свободен човек, която следва мечтите си.

 

Снимка: iStock

С този експеримент LadyZone.bg цели да покаже има ли връзка между парите и щастието. Според резултатите от анкетата, публикувана на сайта ни, за 38% от вас парите са важни само когато от тях зависи здравето; 46% не намират, че има връзка между двете; а 16% имат достатъчно пари и това ги прави щастливи. Колко е средният ти доход на месец?

Б.
: Около 4000 лв. чисто.
С.: 1200 лв.
А.: 300 лв. сигурни, след това – каквото дойде.

Как би живяла с двойно по-малка сума?

Б.: Вероятно ще трябва да огранича редица разходи в т.ч. за почивки, пазаруване и др.
С.: Трудно ще е.
А.: Не е невъзможно. Важното е да ми остават за лекарства, това е единствената ми месечна нужда, която няма как да променя. Всичко останало си правя сама – меся си хляба, оглеждам си зеленчуците в градината... Ще поливам през нощта на нощна енергия, ще събирам дъждовна вода...

Как би живяла с двойно по-голяма сума?

Б.: Нямам трудности с харченето на много пари. Но вероятно ще се старая да спестявам повече и ще се замисля по-настоятелно за подходящи инвестиции.  
С.: Ще харча повече и ще се отпускам повече с покупките. Но и повече ще спестявам.
А.: Ще си купя още земя, за да направя градината си по-голяма. Ще направя някои подобрения в къщата. Ще купя машини, с които да си осигурявам и да обработвам по-голяма продукция. Например мрежи за пестил. Ще предлагам конфитюри и сладка в по-красиви опаковки.

Имаш ли заеми към банка?

Б.
: Да, 1 ипотечен кредит.
С.: Вече не. Погасихме го преди около година.
А.: Не, никога не съм имала. И не искам никога да чувам за подобни взаимоотношения с банка. Страхувам се!

Спестяваш ли допълнително за пенсиониране?

Б.: Не.
С.: Не го мисля това изобщо – няма да доживея пенсиониране!
А.: Живея ден за ден и така се чувствам щастлива. Времето за мен се измерва в това кога нещо се сади и кога се събира реколтата.

Правиш ли (плануваш ли) по-големи инвестиции – имоти, акции?

Б.: Мисля за инвестиция основно в имоти.
С.: Плануваме да купим нов, по-голям апартамент. Искам да осигуря дом и за двете си деца това, както са направили моите родители, но не знам дали ще успея. Сега е по-трудно.
А.: Абсурд!

Как следиш месечните си разходи?

Б.: Стриктно. Знам какво ми предстои като плащане и като очаквани разходи, и го планирам. Извън това гледам да ограничавам максимално спонтанните покупки, които „взривяват“ бюджета – не че не се случват и такива неща, разбира се - интернет е много изкушаващ в това отношение.
С.: Опитах да контролирам разходите си, като събирах касовите бележки от всяка покупка. Но тази тактика нямаше успех. Не мога за всеки хляб да пазя и хартийка. Това го правят хората с по-нисък статут. Ако си харесам нещо, чакам да го намалят и тогава си го купувам. 
А.: Първо плащам тока, водата, телефона и интернета. След това – каквото остане. не съм организирана в следенето на разходите си.

Колко харчиш за храна на месец?

Б.: Около 500 лв.
С.: Това е най-голямото перо от бюджета ни, и то при положение, че не се храним здравословно.
А.: 70 лв. максимум.

Плащаш ли си редовно данъците и използваш ли някакви финансови облекчения?

Б.: Да, плащам си редовно данъците и нямам спомен за ползвани облекчения.
С.: Използвала съм всичко, което е законно и ми се полага като облекчение или бонус. Взех си парите за майка студентка, взех си парите и за участие в  студентски практики, ползвам данъчните облекчения за децата, нищо че са минимални суми. Имам някои неплатени данъци. Мисля да се възползвам от 5-годишната им давност и да не ги платя.
А.: Данък за какво? Данък смет? Че аз слагам в компоста си всичко, което останалите хора изхвърлят на боклука. Случвало се е дори да събирам изхвърлени в контейнерите кашони, клони или окосена трева, защото ще ми свърши работа в градината. Май общината трябва да ми плаща, че върша част от нейната работа. Давам под наем малък апартамент, от който идват сигурните ми 300 лв. месечно. Не плащам данък за този доход. Дават ми парите на ръка! Когато продам нещо от произведеното от мен директно на купувач, просто си вземам парите. Колкото по-далеч стоя от системата, толкова по-добре за мен. 

Зависи ли твоето щастие от парите?

Б.: Щастието само по себе си не е пряко свързано с имането на пари, но липсата им прави щастието трудно възможно. В съвременния свят от парите зависят много важни неща, включително спокойствието за утрешния ден – знам какво е да нямаш пари и категорично не е приятно като усещане.
С.: Не. Но когато липсват, се създават доста обтегнати отношения в семейството.
А.: Парите са последното нещо, от което някога ще зависи или е зависело моето щастие!

За какво мечтаеш в близкото бъдеще?

Б.: За стандартните неща - здраве, добра реализация за децата, хармония в семейството и извън него, още повече професионални успехи и лично удовлетворение.
С.: За по-голям апартамент и по-добре платена работа. Не се знае обаче как ще са нещата след някоя и друга година. Не планирам дългосрочно.
А.: Охлювите да не ми изядат доматите или да не падне някоя градушка.