В дамската чанта има изключително много неща, а често и в козметичния несесер. Имаме огромен избор от продукти, с които да поддържаме красотата си. Всяка жена трябва да се познава, за да знае какво да търси в магазина. След разговора ни за грима и красотата с гримьора Кирил Гуцов, решихме да обърнем внимание на грешките, продуктите и други важни неща, които са свързани и с бюджета ни. Той ни даде осем съвета, които да ни помогнат при избора на козметични продукти. 

1.Какви са задължителните продукти за козметичната чантичка на една съвременна жена

Задължителни са ексфолиантът, почистващата пияна, лек хидратиращ крем и слънцезащита. Продуктите за чиста кожа и тези, които са срещу определен проблем – сухота, пъпки, бръчки. Имаш бръчки на челото, трябва ти антиейдж крем за там. Познаваш се и спрямо това избираш продуките си.

2. Какво е най-важно за кожата ни

Измиването е много важно – не можеш да си легнеш с грим, не е разрешено за никой на този свят. Колкото и да си изморен, не можеш да си легнеш без да почистиш кожата си. Мръсотията от целия ден се е залепила по него - не живеем в Алпите. Измиваш си лицето и поставяш един лек хидратиращ крем (има както от 3 лв., така и от хиляда). И най-задължителна е слънцезащитата за кожата.

3. А какво е основното, което ни е необходимо за ежедневен грим

Ако се гримираш са ти важни: базата за грим, фондьотенът, ружът, да си подчертаеш веждите (ако са светли) и червилото. Задължително трябва да сложиш малко цвят, а и може да ползваш едно червило цяла година – нищо, че срокът му на годност е 6 месеца, разрешено е. И всяка жаба, да си знае бюджета - ако можеш да си позволиш фондьотен, който струва 30 лв, то ползваш него, а в другия случай си купуваш от по-евтин. Важно е да се отбележи, че ако употребяваш само фондьотен е по-добре да не ползваш нищо. С едно не става, трябва и още като база за грим, фиксатор и т.н.

4. Колко пари са необходими месечно на една жена между 25 – 45 години, за да изглежда добре

Зависи какъв бюджет може да си позволи. Ако изкарва 300 лв. ще са малко продукти - среден клас грим и поддържане на чиста кожа с ексфолиант, за да не се рони и бели. Смятам, че максимум 100 лв на средно статистическата българка са й достатъчни. В случай, че живееш малко по-луксозно и си се докоснал до големите марки като Диор, Шанел и Герлен са ти нужни повече от 50-60 лв. на месец.

Снимка: istockphoto.com

5. Какви грешки най-често допускат хората с козметиката

Моята приятелка ми каза, че тоя крем на й е много добре - твоята кожа е мазна, нейната е суха, дали ще ти е добре... Най-честата грешка е, че се водят по нещо, което смятат, че е добре за друг човек. Втората е, че не си следят типа кожа. А с фондьотените е очевадна - не си познават цвета. Всички искаме да сме много черни, но не може да си бял като пуканка и да си сложиш тъмен цвят. Добре е да изравниш тена с руж или бронзираща пудра, но фондьотенът трябва да е цвета на тялото. Не е адекватно да се снимаш с пръст на устата за Фейсбук и ръката да ти е бяла, а лицето черно.

6. Как можем да предпазим грима си от летните жеги и дъждове

Потенето е състояние на кожата и не можем да го спрем. Когато е жега и се изпотяваш, не слагаш лекичък фондьотен, защото той ще попие и после няма да го има изобщо. Слагаш си среднопокривен фондьотен, задължително матираща база за грим и фиксираш с фиксатор за грим. Три продукта са, но без тях е по-добре да не се гримираш изобщо. Нужни са, за да се запечата гримът, иначе ще си тръгнеш от работа без такъв. Нормално е да падне, просто няма върху какво да стои без основа – лицето се поти. И при дъждовете е същото. Дори базата и фондьотенът да са водоустойчиви, ако спиралата не е - ще се разтече.

7. Без какво не трябва да излиза една жена
За хората с по-светла кожа е задължителна слънцезащитата, и през зимата и през лятото. Фактът, че фондьотенът има такава, не помага. Трябва да имаш защита на базата за грим с висок фактор. И разсъждавайте, всичко е логика, дори и в козметиката.

8. Какво трябва да знаем за козметиката?

Трябва да познавате себе си, за да знаете от каква козметика се нуждаете. Всеки има индивидуални проблеми, а някои късметлии нямат никакви. За първите е ясно, че трябва да си борят проблемите - пъпки, бръчки, мазна кожа. Вторите просто трябва да поддържат чиста кожата си и да не я увреждат с неподходящи продукти, които са за друг тип кожа.