Сирни Заговезни е празникът, на който искаме прошка и който отбелязва границата между зимата и пролетта. Той е подвижен, но винаги е седем седмици преди Великден. Според народните вярвания на Сирни Заговезни небето и земята си прощават. А щом те могат да го направят, могат и хората. За прошката ще им помогне хлябът.
На Сирни Заговезни на трапезата се слага обредна пита с форма на змия. Важно е житото за този хляб да е засято с песен, да е прибрано от полето точно навреме и да е замесено с чисти ръце. В днешно време не всеки може да засее сам зърното за хляба си, но всеки може да си купи хляб само от естествени съставки. Различните видове хляб в BILLA пекарна се приготвят само от натурални съставки. Както е чист хлябът, така чисти трябва да са и помислите в този момент. Заради натрупаното през годината, деца искат прошка на родителите си, а младоженци - на кумовете си. В BILLA хлебните изделия се приготвят от брашно без ГМО, а пекарите са сертифицирани от Министерство на образованието и науката.
На всеки 30 минути в BILLA може да откриете топъл хляб. Всички знаем колко изкушаващ е неговият аромат. Не случайно се казва „Хляб, мек като душа“. Хлябът, омесен от качествено брашно, може да нахрани, но и да накара хората да смегчат гнева си за изречени обиди и да дадат прошка.
„Простено – прости!“
Празничната вечер на Сирни Заговезни започва, като млади и стари си опрощават греховете с молба. Ритуалът на вземане на прошка включва целуване на ръка и изричане на думите: „Прощавай мамо, татко, куме...!”. Отговорът е: „Просто да ти е, Господ да прощава!”.
За малките деца се връзва парче бяла халва или сварено яйце на червен конец и започва ритуалът хамкане. Целта е, без да използват ръцете си, а само с уста, да уловят халвата. Който пръв го направи, ще е здрав през цялата година.
На Сирни Заговезни за последен път се ядат млечни продукти – сирене, извара и яйца. Следва великденския пост, който трае 48 дни.