На 17 януари църквата почита паметта на преподобния Антоний Велики - първия всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм. В 20-годишното му усамотение в пустинята при него идвали страдащи и болни хора, с които светецът беседвал с часове. Днес мощите му се намират във Виена.

Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс, който започва от 16 с празника Южници-верижници, Петрово въже или Петрови вериги. Днес се празнува за здравето на домашните животни и се отбелязва първото пролетно затопляне. 

Антоновден е наричан още Лелинден и Чуминден. Затова има много забрани. На жените е забранено да работят, а на мъжете не впрягат добитъка. Не се вари боб, леща, царевица и варива - да не се разболяват децата. 

По традиция на този ден за имениците се пече содена питка. Отгоре тя се дупчи с вилица, за да не идва Баба Шарка и да дупчи лицата на децата с пъпки.

На трапезата се слага още пълнена кокошка и баница със сирене или тутманик. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

Честито да е името на Антон, Андон, Антония, Донка, Тони, Тончо и производни на латинското Антониус, което означава „безценен".

Снимка: Ладислав Цветков


Содена питка за Антоновден

500 г кисело мляко
2 с.л. зехтин
1 к.л. сода
1 к.л. сол
1 ч. л. оцет
брашно

Содата се разбърква в киселото мляко, като към него се добавя и оцета. Сипват се солта и зехтинът и се омесва тесто с брашното. Оформя се на топка, която се разстила с длани в тава. намазана със зехтин. Преди да се изпече питката се дупчи с вилица по цялата повърхност. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.