Квасът става бавно и иска да му е топличко. Той няма силата на химичната мая, но замесен с квас, насъщният е здравословен, полезен и с характерен вкус. В своята книга „Хляб” Джефри Хамелман пише – „Когато работя с квас за хляб, всъщност се докосвам до ефимерната природа на живота. В кваса е концентрирана истинската алхимия на пекаря. Когато правим квас с брашно и вода, ние всъщност отправяме покана към дрождите да погостуват, да се заселят в съда, в който работим. Подхранвайки и освежавайки кваса, се чувстваме като истински магьосници – свързваме елементи, които могат да поддържат живота.”

В 250 мл вода се разтварят 400 грама брашно. Това само като за начало... Основната съставка на кваса не се купува от магазина, тя е – търпение. Наричат кваса - бактерии, които правят любов.

Добре е да се използва изворна или трапезна вода. Филтрирана чешмяна или минерална също е вариант. Обикновената вода от чешмата съдържа хлор и други вредности, които могат да убият добрите бактерии и да не им позволят да се развият.

Снимка: Росица Николова

Използва се стъклен или керамичен съд. Водата и брашното се разбъркват с дървена лъжица. Към сместа от вода и брашно се добавя щипка захар. Това е храната на добрите дрожди, които очакваме да се зародят.

Оставете буркана на топло място, но не директно до източник на топлина. Прекалено високите температури може да вкиснат кваса.

Снимка: Росица Николова

Подхварването на кваса трябва да бъде регулярно - всеки ден по веднъж. Някои хора хранят кваса си в началото по 3 пъти на ден, като добавят по 1 с. л брашно всеки път. За хора, които отсъстват от дома си и са на работа обаче, това е неизпълним вариант. Затова може да изберете златната среда и да подхранвате кваса си сутрин и вечер. Важно е количеството брашно и вода да са равни. На всяко добавяне на брашно, разбърквайте кваса. Ако видите, че той пуска повече вода, увеличете количеството брашно. Ако пък ви се стори прекалено плътен - сипвайте повече вода.

На шестия ден квасът ще започне по-активно да образува мехурчета и дори може да видите как се движи.

Замесване на питка с квас

Квасът в тестото трябва да е около 20-30% от основния продукт. Ако за коледните празници ще замесите питка с квас, трябва да изчислите с колко брашно и вода да го подхраните преди това, за да имате достатъчно количество за питка, както и да ви остане за след това. За една средно голяма питка се използва 150 грама квас.

Сместа се оставя да ферментира в стъклена купа, завита с памучна кърпа, през цялата нощ. Под кърпата се слага найлон, защото сместа бухва и може да се залепи за плата.

Снимка: Росица Николова

Следва второ месене, при което се добавя още брашно и 15 грама сол. По правило се меси 15 минути - 5 бавно, 5 бързо и отривисто и 5 - умерено.

Ферментация/втасване

Най-хубава питка с квас ще се получи, ако следвате максимата "Бързай бавно!". Бавната ферментация се получава за време над 16 часа. Това е времето, което трябва да оставите на основното тесто. Минимумът време е 8 часа, в противен случай лактобацилите няма да се развият.  От дългата ферментация по тестото, по естествен път, се появяват големи въздушни мехури. Допълнително се оставя да втаса и вече замесеното цяло тесто. То мирише леко на кисело, но ароматът е приятен.

Снимка: Росица НиколоваПечене

Когато хлябът втасва дълго време, се пече кратко. Въздушните мехури, които са се образували в тестото, са проводник на топлина. Затова питката се пече по-малко. Това е и причината полезните микроорганизми да остават живи. Един от най-добрите хлебари в света пече хляб не в каменна пещ, което е един от най-известните добри начини за печене, а в чугунена тенджера във фурната вкъщи. И пак му става вкусен. Когато печете в традиционна фурна, е добре да поставите под съда, в който печете друг, в който сте сипали вода. Така ще увеличите влажността във фурната, което ще направи хляба мек с хрупкава коричка.

Вкус и вид

Хлябът с квас има леко кисел вкус. Средата му е по-жилава от тази на белия хляб, замесен с мая, а коричката обикновено е по-твърда.

Готовият квас съхранявайте в хладилника, като периодично подхранвате. В покой, квасът заспива и може да прекара така дълго време. Преди да го използвате, трябва да го събудите, като отново го подхраните и затоплите.

Тайната съставка

Единият от двамата братя от "Братя Хлебари" преди време открил рецепта за хляб на 300 години, записана в семейния им архив. За съжаление не можел да я изпълни, защото съдържала тайна съставка - пепел от дърво, чието име днес никой вече не помни. Тайната съставка, която всеки може да сложи, е добри помисли, докато захваща йквас и меси. Със сигурност така хлябът ще се получи много по-добре! Замесвайте с благо в сърцето, душата и на устата! Вярва се, че в нощта на Бъдни вечер небето се отваря и всичко светва в един миг. Пожелайте си нещо с чисто сърце. Всичко, което започва с добро намерение, завършва добре.

Снимка: Росица Николова