Най-добрият начин да разберете дали екстра върджин зехтинът, който сте купили, е истински, е, като следите написаното на етикета или го опитате на вкус. Но в магазина не може просто да отворите бутилката. Затова ви предлагаме 7 други техники за проверка на качеството на този продукт. 

Кой зехтин е фалшив?

Фалшив е този зехтин, който е различен от това, което очаквате, че сте купили или е описано на етикета. Зехтинът се извлича от пресни маслини - без химикали, топлина или по-нататъшна обработка. За да се квалифицира като екстра върджин, маслото трябва да премине лабораторни анализи и тестове, описани от намиращия се в Мадрид Международен съвет за маслини и зехтини.

Има обаче много вратички, които могат да бъдат използвани, за да се избяга от тези правила. Най-малкото защото зехтинът може да е произведен в една държава, а да се продава в друга. Често се смесва с други зехтини преди да бъде бутилиран. Фалшивият зехтин се разрежда с евтино соево масло или се смесва със зехтин с по-нисък клас, който е химически рафиниран.

Фалшивият зехтин - 7 начина да го забележите

Италианският и гръцкият зехтин са едни от най-качествените като продукция. Истината е, че има наистина прекрасни бутилки, идващи от Испания, Тунис и Австралия. Така че не ги подценявайте, ако видите такива в магазина. Като един от най-големите производители, Италия е и държавата с най-много фалшив зехтин. През 2017 и 2018 година са били конфискувани общо над 2000 тона фалшив зехтин.  

#1
Нe купувайте зехтин, на чийто етикет не пише екстра върджин.
Надписът сам по себе си не е гаранция, но без него със сигурност ще получите нещо с ниско качество. Не избирайте продукти, които са описани като "леки" или "чисти". утвърденият израз е екстра върджин. 

Снимка: btvnovinite.bg

#2
Потърсете „дата на прибиране на реколтата“ и името на производителя.  
Колкото повече информация ви дава етикетът, толкова по-добре. Ако на етикета са изписани името на производителя или имота, сорта на използваните маслини, годината на реколтата и т.н., вероятността да попаднете на зехтин с ниско качество е малка. Един от сигурните знаци, че държите в ръка висококачествен продукт е, ако е отбелязано нивото на свободната мастна киселинност. За отличните масла стойността е 0,2% или по-ниско. 

#3
Игнорирайте датите „с най-добро качество до...“ и „бутилирано на...“
Датата на бутилиране не влияе по никакъв начин на качеството на продукта. 

#4: Look for a third-party certification seal.
In particular, the European Union's Protected Designation of Origin (PDO), Italy's DOP, or the "COOC Certified Extra Virgin" seal from the California Olive Oil Council for California-made oils. (The council has its own standards and certification program that's stricter than the IOC's.)

#5: If you see EVOO made in Australia or Chile, buy it.
It's going to be fresh and legit. Australia has the most stringent standards and a highly advanced testing system, and neither country mixes in carryover oil from the previous harvest, according to Olmsted.

#6: Не се подвеждайте по опаковката и луксозния етикет
В Европа евтините зехтини обикновено са с червен етикет. Но ниската цена не означава непременно ниско качество. 

#7. Доверете се на вкусовете си.
Фалшивият зехтин е тежък, прекалено мазен, мирише лошо и е безвкусен. Хубавият зехтин трябва да мирише на свежо, зелено и да да има блясък.