Има ястия, които се хапват през различни сезони – таратор през лятото, топла пилешка супа през есента и зимата. Бобът не е от тях! В България бобът се приготвя поне по 40 различни начина – по добруджански, по калугерски, с чекане по разлошки, с пръжки, джуркан, зачервен, счукан, пържен, на чорба, печен, в гърне, и др. Освен това се консумира целогодишно.
Бобът е едногодишно пеперудоцветно растение от семейство Бобови, чиито шушулковидни плодове и зърната в тях се употребяват за храна. В България отглеждането и консумирането на боб има дълбоки традиции. Голямата калената паница с боб чорба е била част от ежедневието на много българи в миналото. С дървена лъжица, върху ниска дървена маса или направо на пода, цялото семейство е чакало да се сварят малките бели зърна, за да обядват или вечерят.
Смилянският боб, известен не само у нас с хранителните си качества и уникалните рецепти, е записан в "Съкровищницата на вкусовете" на Slow Food България. Най-добрата компания на боба са лютите чушки – пресни, пърлени, пукани или от буркан, както и праз лук, пръжки, сланина, чесън, домашен хляб.
15 тънкости при варенето на боб
1. Добре е да съхранявате суровите бобени зърна в платнена торба, картонена кутия или в стъклен буркан.
2. За да сте сигурни, че в боба няма дребни мушици, червейчета или други вредители, поставете го за едно денонощие във фризера.
3. Бобът увира по-бързо, ако се накисне от вечерта във вода. Накисването помага той да се усвои по-лесно и да не тежи на стомаха.
4. Водата, в която кисне бобът, трябва да е студена.
5. Преди да сложите да се вари, изплакнете добре със студена вода. Хранителните и полезни качества и на боба няма да се променят от това, защото белтъчините, мазнините и въглехидратите са водонеразтворими.
6. Когато варите боб и доливате вода, тя трябва винаги да е топла.
7. Бобът се вари на умерен огън, като температурата трябва да е постоянна.
8. Най-вкусният боб става, когато се остави да къкри, т.е. вари се на ниска температура.
9. Добре е първата вода, в която е врял бобът, да се изхвърли. В нея се отделят различни по вид фитохимикали, които не се отразяват добре на здравето.
10. Ако искате да усетите аромата на подправките, не сервирайте боба горещ. Той трябва да е леко топъл.
11. Подправките, които са най-подходящи за овкусяване на боб, са джоджен, девесил, самардала, магданоз.
12. Киселите и солени продукти – домат, доматено пюре и сол, се добавят, след като се сварят зърната, в противен случай може да останат сурови.
13. Може да разберете дали бобът се е свари, като леко духнете към едно зърно, гребнато в лъжицата. Ако от това бялата му люспа се разгръща и накъсва, значи може да добавяте следващия продукт. Добре свареното зърно боб може лесно да се раздели на две с лъжица и е меко и кремообразно.
14. Бобът е най-вкусен, когато е приготвен в глинен съд, чийто капак е затворен плътно с парче тесто.
15. Ако искате да сварите боб по-бързо, използвайте тенджера под налягане. Така ще съкратите процеса двойно.