Филмът "Вълчицата" на режисьора Рангел Вълчанов е разказ по истинска история за 20-годишно свободолюбиво момиче, настанено в трудововъзпитателно училище (ТВУ).

Снимка: Евгений Милов

Вдъхновение за сценариста Хаим Оливер било някогашното училище за девойки с асоциални прояви в село Враня стена. От него днес са останали само спомените.

Научете повече за село Враня стена от репортажа на Радиана Божикова в поредицата "Изгубени във времето" на предаването "Тази събота и неделя" по bTV и богатите ни галерии в статията.  

Снимка: Евгений Милов

"С министерско постановление през 1961 г. е създадено училището във Враня стена. Интересно е да се каже какви са били тези асоциални прояви. За нас беше изключително интересно от позицията на днешно време, гледайки анкетите, които момичетата са попълвали – те са попадали там за бягство от училище, за употреба на алкохол и цигари", казва Снежана.

Снимка: Евгений Милов

Запазени и до днес са изповедите на момичетата, настанени там.

Снимка: Евгений Милов

"От писмата виждаме, че те са се срамували, затова, че са попаднали в тези условия, а причините и мотивите да попаднат, са проблеми в семейството", допълва Снежана.

Снимка: Евгений Милов

Освен традиционните предмети, момичета се учели и на занят – шиели и бродирали. Създали и самодеен състав. В училището често гостували писатели, поети и музиканти. Освен Валери Петров и Евтим Евтимов, концерт е имал там Васил Найденов – спомня си Девка Владимирова, която прекарва 29 години от своя живот като учител там.

Снимка: Евгений Милов

"Трудно беше, вие знаете ли, че аз бях почти връстничка на учениците. Ученичките бяха 45-та година родени. Трудно беше много, свикнали на по-охолен живот, много бягства имаха докато свикнах, докато се адаптират", казва Девка.

Снимка: Евгений Милов

"От начало тук не ги приемаха много добре, от населението бяха дочули какви ученици ще се настаняват", допълва Девка. 

Девка заживява в село Враня стена по любов и така до наши дни, макар днес в дома й да си прави компания само със сянката си. Сам със спомените си е и Александър Попов. 

До него ни води кмета на селото, тъй като домът му се намира високо в планината.

Снимка: Евгений Милов

"Сега няма да се притесняват, ще минем през един мост, който ще бъде реконструиран след месец, за сега е все още проходим", повежда ни Александър.

Снимка: Евгений МиловМалкото останали къщи са разпръснати в 25 махали. Днес в село Враня стена живеят около 30 души.

В селото някога живеел и архимандрид Зиновий Поппетров.

Снимка: Евгений МиловДядо Сандо е на 89 години и е най-възрастният жител на селото, но паметта му е бистра.

Снимка: Евгений Милов"Като войник 52-ра година участвах във филма "Под игото" в Копривщица. Даже имам и снимки, ама са някъде по архива", спомня си дядо Сандо.

Снимка: Евгений МиловСпомня си как някога тичал по стръмните пътеки за училище. Обичал много музиката, затова и до днес гардеробът му е пълен със стари инструменти.

В селото някога имало и кино, но на колела, на триколка. С най-голяма любов разказва за безгрижните разходки в гората. От младостта му липсват най-много приятелите.

Снимка: Евгений Милов"Останах само аз от цялата махала горе", казва дядо Сандо.

Снимка: Евгений Милов

"Трудно се живее, снабдяването ни е трудно. Тук има едно магазинче в Калотинци. Понеделник, сряда и петък дават хляб", споделя той.

Снимка: Евгений Милов"Малката ми дъщеря е в София, в МВР работи. Има свободно време и идва събота и неделя. Посготви ми. И аз си посготвя някакви неща, бил съм войник, познайвам някакви неща, като е гладен човек - сготви си", казва дядото. 

"Ами аз имах бегач, до преди 5-6 години го карах", разказва как слиза долу до селото от махалата дядо Сандо.

Снимка: Евгений Милов"Да, с колелото - и в мината работех с него. Дори Брезник съм ходил с него. Сега ме е страх от бездомни кучета", допълва дядо Сандо.

Снимка: Евгений Милов"Започнах да правя едни ръчни работи тук", показва ни произведенията си дядото.

Снимка: Евгений МиловС негативи от рентгенови снимки, с шарените опаковки от хляба, днес дядо Сандо създава изкуство - игленици, кутийки за бижута и други украси. Сам се научил да шие и моделите сам измислил.

"Запазих се аз, имах много премеждия в службата. Мен ме удари 6000 волта и 3000 волта ток. Бута ме и багер - един път, втори път, оцелях по чудо… И сега денонощно сънувам едни страшни сънища и ме тормози това нещо", споделя Сандо.

Снимка: Евгений МиловВинаги с усмивка, винаги ще те посрещне, ще те почерпи с нещо. Дядо Сандо прегръща с любов всеки нов ден и чака да отпразнува своя сто-годишен рожден ден. В родния му дом в село Враня стена, високо в планина.