Никулден дава началото на любимия месец декември, в който празничното настроение завладява малки и големи. Ако вече сте украсили елхата и сте направили списъка с подаръци, значи храната е следващото нещо, за което трябва да се погрижите.

Празникът на свети Николай Мирликийски Чудотворец няма как да мине без риба. Съветваме ви да разгледате седмичната брошура на BILLA България, валидна от 1-ви до 7-ми декември и да набележите всички желани продукти. След това отскочете до най-близкия магазин на веригата, където можете да си набавите традиционен шаран с люспи, свежи зеленчуци от „BILLA Градини“, както и вкусен хляб от топлата витрина на BILLA Пекарна, като добавка към трапезата.

Откъде идва празникът Никулден – вярвания

Името на празника не е измислено случайно – първоизточник е историческата личност Никола Мираликийски, роден през 270 г. от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (б.а. - днешна Турция). Почитан е като покровител на моретата. Според една легенда, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб по време на силна морска буря. Според друга, той запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, загинал при падане от най-високата мачта.

Вярва се, че когато свети Николай е ядосан, той създава бури и урагани. Според народните вярвания, именно той носи първия сняг. Затова на този ден, по традиция, моряците остават на брега.

Съгласно обичая на празника цялото семейство се събира около трапезата, като тя не се вдига през целия ден.

Как да приготвим празничния шаран?

Ако искате да превърнете шарана в своя запазена марка за Никулден, ние ви предлагаме три рецепти, с които да зарадвате своите гости. Надяваме се да ви харесат! 

1. ПЪЛНЕН ШАРАН С ОРИЗ, ДОМАТИ И СУШЕНИ СЛИВИ

За приготвянето на тази рецепта ще са ви нужни:

4 с.л. олио
2 с.л. сол
1 с.л. черен пипер
3 щипки девесил
1/2 бр. лимон
4 стръка мащерка
2 бр. сушени кайсии
3 бр. сушени сини сливи
1 шепа орехи
2 бр. домати
1 бр. морков
1 глава лук
1 купичка ориз
бр. шаран

Почистете и измийте шарана. Осолете го от двете страни. Напълнете го с няколко резена лимон и стръкове мащерка и го оставете настрана да се ароматизира и да отдели излишното количество вода за около 40 минути. Ако разполагате с повече време, рибата може да престои през цялата нощ и да я сготвите на следващия ден.

Накиснете сушените сливи и кайсии във вода за 20 минути. Така те ще омекнат и след това ще ги нарежете по-лесно. Нарежете лука, моркова и един домат на ситно и ги задушете в олио, на тиган. Когато омекнат, добавете измития ориз. Заедно ги подправете със сол и черен пипер. Щом стигнете до тук, бъркайте, за да не залепне сместа за дъното. Когато оризът стане прозрачен, сипете 1 ч.ч. вода и я оставете да поври. Нарежете орехите на ситно и ги запечете в сух тиган. Така стават много по-хрупкави и ароматни.

Малко преди да отстраните ориза от котлона, добавете сушените, нарязани плодове и орехите и разбъркайте. Извадете лимоните и мащерката от вътрешността на рибата. Напълнете шарана със сместа, след което го зашийте със здрав памучен конец. Поставете го в тава за печене, а около него изсипете останалата смес. Нарежете домата на тънки резени, които да подредите върху рибата. Завийте тавата с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180°C фурна в продължение на 30 минути. След това премахнете хартията и запечете за още 20 минути. Поръсете готовия шаран със ситно нарязан девесил гарнирайте със свежи лимонови резени.

 

Снимка: Росица Николова

 

2. РИБЕНАТА ЧОРБА НА КАПИТАНИТЕ

За нея ще ви бъдат необходими:

пащърнак
4 зрънца бахар
7 зрънца черен пипер
3 стръка девесил
2 стръка целина
3 стръка магданоз
1 бр. лимон
2 бр. картофи
1 глава лук
2 бр. моркови
200 г шаран
200 г сом
2 стръка суха мащерка

Сипете вода в дълбока тенджера. Сложете целите 2 стръка магданоз, 1 стрък целин, 2 стръка девесил и подправките – черен пипер, бахар и сол и поставете съда на котлона. Когато водата кипне и поври 5 минути, добавете рибата. Намалете температурата и оставете да се готви по-продължително, на бавен огън.

Нарежете зеленчуците на едри парчета. Извадете рибата с решетъчна лъжица и я обезкостете. Прецедете бульона през ситна цедка и върнете в тенджерата. Добавете нарязаните зеленчуци. Започнете с най-твърдите – пащърнак и моркови, след това лука, а накрая картофите. По желание можете да добавите и суха люта чушка.

Когато зеленчуците са готови, изсипете парчетата риба обратно в тенджерата. Оставете още малко да поври, след което изцедете малко от лимоновия сок. Нарежете останалите зелени стръкове подправки на ситно. Сипете първо тези на магданоза и девесила. Оставете да поврят 3 минути, след това добавете и целината. Така нейният аромат няма да е прекалено силен, а и ще се получат няколко нюанса на зеленото от подправките.

Накрая добавете сухите подправки – мащерка и още черен пипер. Сервирайте с леко запечена на котлон суха люта чушка, пърленка с чесън и лимон – изстискан, под формата на сок, и на резени. 

3. РИБНИК ОТ ТЕСТО В ШАРАН

Когато шаранът е в тесто, най-често ястието се нарича „Никулденски рибник“. Тази рецепта изисква малко повече време за приготвяне. Ето кои продукти ще са ви необходими:

1 глава лук
1 ч.л. сол
500 г брашно
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
1 връзка магданоз
2 бр. кисели краставички
1 ч.л. доматено пюре
4 с.л. зехтин
250 мл вода
1 ч.ч. орехови ядки
2 кг шаран
100 мл олио

Снимка: Росица Николова

Почистете рибата добре от люспите и вътрешностите. Измийте я и я подсушете. Осолете я отвън и отвътре и я оставете в хладилник. Пристъпете към подготовката на плънката за рибата. За нея ще ви е необходим тиган, намазнен със зехтин, в който да задушите лука, нарязан на филийки. Прибавете счуканите орехи, нарязаните на колелца кисели краставички и доматеното пюре.

Разбъркайте сместа и подправете с черен пипер. Прибавете нарязания на дребно магданоз. След това можете да извадите почистения шаран от хладилника. Напълнете го с приготвената плънка и го зашийте.

Замесете тестото за кората от брашно, сол и вода. Оставете го да почине за 20 минути, след което го разделете на 6 топки. Една от тях отделете за декорация. Останалите 5 разточете, под формата на питки с диаметър около 30 см и намазнете с олио. Поставете питките една върху друга и разточете кора с дебелина около половин сантиметър.

Подсушете рибата добре, преди да я завиете в тестото. Увийте напълнения шаран в разточената кора. От последната топка тесто разточете кора, от която изрежете „очи, уста и люспи” – те ще послужат за декорация на рибника.

Изпечете рибата в намазнена с олио тавичка на 200°C за 40-50 мин. За да не се препече кората, можете да покриете тавата с фолио.

Ако сме ви вдъхновили, запретвайте ръкави и се развихрете в кухнята. А ако някой от продуктите ви липсва, вземете чантата за пазар и се отправете към най-близкия магазин на BILLA България, където ще откриете нужните продукти за трапезата.