Бронзовият тен е мечта на много млади дами и ако преди години това беше възможно само чрез слънчеви бани, днес е достъпно посещение на солариум. Под въздействие на слънчевите лъчи в тялото се синтезират витамини D, Е и ендорфини – хормони на щастието. Ако се посещава солариум по-често от 2 пъти в седмицата и продължителността на един сеанс превишава 10 минути, означава че човек е податлив на танорексия - пристрастеност към слънчевия загар, което е своеобразна психологическа зависимост към ултравиолетовите лъчи.

Признаци на танорексия

Хора, които през целия ден са на плажа по време на ваканцията, а след това продължават с ходене на солариум.

Мисълта за поредно посещение на солариума повишава настроението им.

Взимат винаги "максимални минути", най-малко 15 минути на сеанс.

Ако не се излагат на слънце или не посещават солариум 4-5 пъти в седмицата, започват да се чувстват прозрачни и незабележими.

Необходимостта от бронзов тен се превръща в своеобразен начин за себеутвърждаване и изява.

С какво е опасна танорексията

Ултравиолетовите лъчи, които влияят на кожата и предизвикват златно бронзов тен, са причина за много негативни последствия. Кожата се състарява (фотостареене) с преждевременно поява на бръчки и изтъняване като пергамент. Тя става лъскава и лесно може да се нарани. Появяват се инфекциозни дерматити и хиперфункция на щитовидната жлеза. Най-опасното усложнение, разбира се, е злокачествен рак на кожата – меланома. Шведски учени са установили, че в 55% от жените, които посещават солариум по-често от 1 път месечно, се развива меланома. При някои танорексията води до болестно отслабване (кахексия).

Експерти на СЗО препоръчват до 18-годишна възраст да не бъде позволено посещение на солариум, защото младата кожа е по-тънка и рискът от изгаряне, увреждане и дори развитие на рак е значително по-висок.