Разпространено е мнението,

че обикновено мазнините започват да се горят едва след 20-та минута непрекъснат фитнес. Всъщност не е задължително.

Оказва се, че не е важно колко и кога, а как

Ако знаем как да спортуваме, при интервални тренировки можем да изгорим два пъти повече за два пъти по-кратко време. Този вид физическо натоварване се базира на променливо изпълняване темпото на упражненията – първо много интензивно, а после – бавно.

Най-простият пример за това е

редуването на бягането за здраве със спринт. Започваме с 5 минути сесии, в които 10 секунди спринтираме, а 20 – бягаме бавно. Защо това е по-подходящо от обичайните, изпълнявани в еднакво темпо упражнения? Изследвания доказват, че промяната в темпото действа по-добре на метаболизма и горенето на калории продължава дори след края на тренировката. Освен това променливото темпо подобрява издръжливостта и дишането.

Не трябва да забравяме, обаче,

за добрата предварителна загрявка, за да се предпазим от евентуални контузии. Например, като за старт на една аматьорска тренировка, е достатъчно първо да се качим за 10 минути на колело (обикновено или велоергометър) и да въртим педалите в умерено темпо. А в следващите 10 минути, да редуваме по 1 минута с бързо и с бавно темпо.

И една немаловажна напомнянка:

Не бива да пием вода по време на физически упражнения, а винаги след приключването им! В противен случай рискуваме да си навлечем усещане за тежест, неприятно чувство в пълния с вода стомах и колики. Както не трябва да правим упражнения веднага след хранене, така и не бива да тренираме непосредствено след приемане на известно количество течности.