Смятате ли се за щастлив човек? Всеки има моменти, в които се чувства по-скоро нещастен и всеки иска да бъде щастлив. Кой не би? Според някои изследвания половината от щастието се основава на гените, защото някои хора просто са предразположени да са по-оптимистични и по-щастливи от останалите. Интересно, но това не означава, че сами не можете да си създадете малко щастие – около 40% от щастието на хората идва от изборите, които правят.

В търсене на тайната на щастието си задаваме въпроса, дали когато сме щастливи, ще се питаме как да сме по-щастливи. Така попаднахме на интересното проучване на "Харвард", предлагащо няколко съвета как да ставаме все по-щастливи.

Хайде, бъди щастлив!

Какви са правилните избори за щастие? Проучването на "Харвард" е едно от най-продължителните проучвания за щастие и включва 724 човека. Всички те са наблюдавани в продължение на години, а когато всичко е започнало през 1938 г., са били още тийнейджъри - около 60 души, които сега са на 90 години, все още са в изследването.

Групата е от хора с различни икономически възможности и от всякакви социални среди – от най-бедните квартали в Бостън до подлезите на Харвард - президентът Кенеди също е бил част от първата група. През годините изследователите са събирали всякакъв вид здравна информация за участниците и на всеки две години са ги разпитвали за техния живот и емоционалното им състояние. Те дори интервюират членовете на семействата им. Откриват, че специфичните отличителни черти и определено поведение повишават щастието на цялата група.

Трябва да знаете, кога да се отпуснете

С годините участниците започвали да се фокусират повече върху важните за тях неща, без да наблягат толкова на дребните детайли, както в младостта си. Изследванията подкрепят този начин на мислене и също така откриват, че за по-възрастните е по-добре да забравят за миналите си неуспехи. Годините и опитът правят хората по-склонни да осъзнаят, че животът е кратък и да обръщат повече внимание на това, което ги прави щастливи сега.

Това може да направи всеки, който иска да е щастлив. Обърнете внимание какви дейности ви правят щастливи. Припомнете си детството си и любимите си занимания и игри. След средната възраст често започваме да имаме време за повече хобита. Ако обичате да пеете се присъединете към някой хор, а ако имате колекционерски нюх можете да събирате монети или нещо друго.

Общуването е важно

Проучването на Харвард посочва, че има силна връзка между щастието и взаимоотношенията с близките като съпруг, семейство, приятели и социални среди. Личните контакти създават настроение, а изолацията често го убива. Ето защо е хубаво да се съсредоточите върху положителните хора в живота си и да оставите тези, които ви носят негативни емоции, да се отдалечат или поне да намалите контактите си с тях.

Ако чувствате, че социалният ви кръг е прекалено тесен, разширете го. Това може да стане като подкрепите любима кауза и сте доброволец с още много хора – така ще срещнете още съмишленици. Освен това доброволчеството стимулира щастието, защото създава чувство за цел и полезност.

Друго проучване от 2016 г. твърди, че доброволчеството има най-голяма полза като стимул за щастие при хората на възраст между 45 и 80 години. Потърсете каузи в своя район, които да отговарят на интересите ви и ще се почувствате доста по-щастливи.