Според психолози и социолози 30-те са важен етап, когато човек окончателно се сбогува с юношеството и става зрял и възрастен. В този момент хормоните вече не бушуват, довчерашната тийнейджърка е имала време да опита няколко професии и знае какво е сериозна връзка.

Основният показател за качествено съзряване е сигурността в шест ключови области на живота: здраве, благополучие, професионална реализация, приятелства, хобита и любов.

Снимка: iStock

 

Жена, която не е склонна към инфантилизъм, обикновено до 30-годишна възраст може да се осигури финансово, дори ако доходите не са съвсем задоволителни, но за сметка на това са постоянни. Освен това тя разбира дали иска да има семейство и деца, дали може да се грижи за себе си и дали кръгът й на общуване и интереси я удовлетворява.

Често обаче илюзиите пречат на психологическата зрялост и могат да бъдат изключително вредни, информира БГНЕС. Ето петте най-опасни за дамите:

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

  • Ще се появи "принцът на бял кон" и всичко ще се оправи

Дори възрастните жени често живеят с години в очакване в живота им да се появи мъж, който да им донесе щастие, увереност и стабилност. Мнозина мечтаят да бъдат "опора на мъжа", като си представят, че така няма да им се налага да решават финансови и битови проблеми, да се забавляват и да намират радост в ежедневието

Такава позиция заплашва с отказ от самостоятелно развитие, а инфантилизмът е основният враг на успеха.

  • Нека някой друг реши

Обикновено такова момиче очаква да му се казва какво да прави, кога да отиде на лекар, къде да прекара ваканцията. Вярва, че приятелите, родителите, съпругът и шефът ѝ най-добре знаят как да живее. Но при такова отношение рискува да изгуби своята идентичност. Съществува риск да се окаже в момент от живота си, който изобщо не ѝ харесва, и да обвини за това някой друг.

  • Ще го направя по-късно

Когато си млад, едва ли някой си дава сметка колко бързо минават годините. Изглежда, че целият ти живот е пред теб и имаш достатъчно време за всичко. А ако не ви харесва, можете да го отложите за "по-късно". Но това вълшебно време може никога да не настъпи.

  • Вече е твърде късно за това

Обратното на предишното убеждение. Тази заблуда пречи и ограничава движението напред. Преодолявайки страха, човек много по-лесно опитва нови неща. Дори и ако според стереотипа това никак да не е подходящо в по-зряла възраст.

  • Трябва да бъда по-добра

Този модел на поведение има много дълбоки корени: родителите често внушават на децата си, че трябва да бъдат услужливи - да споделят играчките си, дори когато не искат, да прегръщат с удоволствие неприятната леля и да се отказват от мнението си заради авторитета на по-възрастните.

В зряла възраст страхът от осъждане се превръща в да кажете "не". Наличието на тази илюзия води до уязвимост, зависимост от мнението на другите и болезнен перфекционизъм. Този човек постоянно изразходва енергията си, за да накара някого да го хареса, и се разочарова, когато това не се случи. Работата върху самочувствието може да ви помогне да си върнете контрола над живота и емоциите си.

Снимка: iStock