Ако сутрин се чувствате като зомби, докато не изпиете чаша кафе или чай, сигурно ще ви бъде любопитно да научите, че според резултатите от ново изследване, различни топли напитки наистина могат да помогнат на мозъка ви да функционира по-добре.

Изследователи са провели сканирания с ядрено-магнитен резонанс на мозъка на доброволци, които обичайно пият чай и такива, които не консумират топлата напитка. Изследването установява, че мозъците на пиещите чай са по-добре организирани и ефективни.

Изследването е насочено директно към ефектите на самия чай, вместо да проучва чаени екстракти или други съставки на напитката, както правят редица други проучвания.

"Нашето проучване даде първите убедителни доказателства, че пиенето на чай има положителен ефект върху мозъчната структура, което прави мрежовата организация по-ефективна", заключва изследователският екип, съставен от учени от Китай, Сингапур и Великобритания.

Снимка: iStock

Средната възраст на участниците в проучването е била около 70 години, а изследователите се интересували от потенциалния защитен ефект от пиенето на чай срещу намаляването на мозъчната организация, свързано с възрастта. Идеята на изследването е била да се разгледат дългосрочните ползи за хората от пиенето на чай, което обхваща години или десетилетия в миналото.

Екипът също така прави преглед на съществуващи проучвания, свързани с превенцията на Алцхаймер, като открива доказателства, че билковият чай има защитна роля в осем от девет проучвания. В изследването си за връзката между пиенето на чай и ефективността на мозъка обаче екипът изследва хора, които пият най-различни чайове, включително билков, черен, зелен и улун.

Настоящото проучване се вписва в групата от изследвания досега, които установяват, че чаят има редица ползи за здравето и когнитивните способности. Проучванията показват, че чаят стимулира креативността и поддържа паметта силна. Дори е доказано, че чаят предотвратява сърдечни заболявания, понижава риска от рак и намалява общата преждевременна смъртност.

Пълните резултати от научното изследването са публикувани в списание "Aging".