Цветята могат да направят всяко едно ястие по-красиво, по-екзотично и с по-интересен вкус. Поръсете обикновената зелена салата с няколко дребни ядливи цветчета и тя ще се превърне в петзвездно луксозно ястие. Ето и част от цветята, които стават за консумация под различни форми:


Ангелика (лечебна пищялка) – ядливи са корените, стеблата  и плодовете. Комбинира се добре с ястия с риба. Стеблата се консумират и захаросани.

Бегония тубероза – ядливи са само хибридните видове. Цветовете и корените съдържат оксалова киселина и не бива да се консумират от хора, страдащи от ревматизъм и подагра. Вкусът е кисел и свеж, наподобяващ лимон.

Гладиола – ядливи са цветовете. След като леко се задушат, могат да влязат в състава на салати или сосове.

Глухарче – ядливи са най-младите пъпки. Задушени в масло, те имат вкус на гъби. От глухарчетата се прави и вино.

Детелина
– ядливи са цветовете. На вкус са сладки. Използват се предимно в салати.

Лавандула – ядливи са цветчетата. Имат сладък вкус. Използват се в салати, десерти (предимно желета, заради красивия вид на цветчетата) и чайове.

Латинка – ядливи са цветовете и листата. Използват се в свежи салати или се задушават. Имат  лек пикантен вкус.

Лилия – ядливи са цветовете. Много видове лилии съдържат алкалоиди и не са годни за консумация. Действат като слабително. На вкус са сладки и хрупкави, наподобяват сварени бобови зърна.


Лечебна краставица (пореч)
– ядливи са листата и цветовете. Листата имат вкус на краставица.  Използва се най-вече в салати и пролетни летни супи. Цветовете имат сладък вкус, подобен на мед. Използват се най-вече за декорация на десерти.


Метличина
– ядливи са листенцата на цвета. Могат да се замесят в тестото на курабийки, мъфини или кекс. От изсушените цветчета се прави чай.

Монарда – ядливи са младите клонки и листата. Има пикантен вкус. Листата се използват за направа на чай,  салати, като подправка към ястия с месо. Овкусява супи и борш. От монардата се правят и тонизиращи напитки.

Невен – ядливи са листенцата на цвета. Имат остър пикантен вкус. Те са евтиният вариант на шафрана. Може да приготвите ориз с него, който приятно ще се оцвети в оранжево.

Роза – ядливи са листенцата на цветовете. Използват се за сладкиши, сладоледи, сорбета, конфитюри, ликьори и концентрати. Обогатяват и вкуса на птичите меса (фазан, пъдпъдък). Всички рози стават за ядене, но ароматът на маслодайните е по-силен.

Ружа – ядливи са цветовете. Имат сладък вкус и лек, приятен аромат. Използват се за свежи салати.

Слънчоглед – ядливи са листата и семената. Листата са заместител на шафрана, също като невена. Младите пъпки на слънчогледа могат да се задушат в масло, имат вкус, наподобяващ печени ябълки. салата

Теменужка – ядливи са цветовете. Те имат сладък и деликатен аромат. Ядливи са както дивите (по-малки), така и градинските (по-големи) теменужки.  Използват се за десерти, салати, влизат в състава и на напитки.

Хризантема – ядливи са листенца, от които се прави чай. Захаросани, белите хризантеми са предпочитани за декорация за сватбени торти.

Цикория – ядливи са цветовете и грудката. Изсушените цветове могат да се сварят на чай. Грудката е леко горчива, затова преди обработка се бланшира в посолена вода. Пъпките на цикорията се приготвят на туршия.

Цитрусови цветове (портокал, лимон, грейпфрут, лайм) - те са сладки и имат много силен аромат. В кулинарията се използват за декорация на сладкиши, след като се захаросат. За сиропиране или в сладки сосове се използват води от цитрусовите цветове.


Още няколко начина да приготвите и консумирате цветя:


Замразени в кубчета лед.

лед

В оцет, желета, конфитюри, сладка или маринати.

конфитюр


Захаросаните цветя са красива декорация за торти и мъфини. Необходимо е само да намажете листенцата им с белтък и да ги поръсите със захар, за да полепне.

захар

 

стопАстматиците и хората, страдащи от други дихателни проблеми, трябва да внимават, ако консумират цветя. Особено алергенни са маргаритката, цикорията, хризантемата и невенът. Силно алергенен е прашецът в цветята.

Колкото и да са красиви, не поставяйте неядливи цветя за украса. Някои от гостите ви може да реши, че след като са в храната, стават и за ядене.

Не използвайте за ядене цветя, расли в обществените паркове и не купувайте от цветарските магазини, защото те са обработвани с различни химични препарати.