Съвет 1: Не се концентрирайте върху калориите.

Не базирайте диетата си единствено върху това колко калории на ден консумирате, като целта ви е колкото по-малко толкова по-добре. Проучвания показват, че не може да поддържате тялото и организма си здрави, ако приемате по по-малко от 1800 калории на ден. Също бе установено, че при прием на прекалено малко калории, метаболизма се забавя. Резултатът е – ядете по-малко, но не сваляте и грам.

Съвет2: Не залитайте по нискокалорични "изкушения"

Въпреки, че на опаковката пише „ с 0 калории” или „без захар”, това по никакъв начин не означава, че е добре за вашата диета. Популярните „диетични” храни и некалорични напитки всъщност снабдяват организма ви с много малко енергия необходима за тренировките и активния ви начин на живот. Още повече, „екстрите”, които се водят за диетични, обикновено са пълни със захар, така че калорийните им стойност са също толкова високи, колкото на техните недиетични еквиваленти.

Съвет3: Не увеличавайте количеството фибри на ден, прекалено рязко.

Ако нямате търпение да отслабнете възможно най-бързо, но за вас е необичайно да ядете прекалено много храни богати на фибри, то тогава е най-добре да увеличите приема на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ако се „хвърлите” рязко на храни богати на фибри, има опасност от подуване на корема, диария и стомашно разстройство, което от своя страна може да лишат организма ви то вода и други важни хранителни вещества. Започнете приема на фибри плавно с по една, две купички боб дневно, като постепенно ги увеличавайте.

Съвет4: Не започвайте режим, който ви е непосилно да спазвате

Балансираната, здравословна диета е като слънцезащитния лосион. Трябва да се нанася всеки ден ако искате да има резултат. Ако диетата ви е драстична, сложна и без храни, които да ви снабдяват с енергия, вие няма да се чувствате никак добре и следователно няма да можете да издържите никак дълго. Подхванете диета, която отговаря на вашият вкус и начин на живот. Включете храни, които обичате и такива, които са с високи енергийни стойности. Важно е не какво ядете, а количеството и най-вече колко често. Не се оставяйте да гладувате в никакъв случай.