Ако ви предстои да станете родители и вече сте такива, сигурно ще ви бъде полезно да научите коя е най-добрата държава в света за отглеждане на дете, нали?

Ако добре развитата система за обществено образование е приоритет номер едно в списъка ви, вероятно ще се замислите за живот в САЩ - страната заема първото място за образование в тазгодишния доклад на най-добрите страни в света, съобщава CNN. Докладът се съставя ежегодно от 2016 г. насам от U.S. News & World Report и Wharton School of the University of Pennsylvania.

Но ако вземете предвид такива фактори като безопасност и сигурност, междуполово равенство, екологичен живот, законодателство и човешки права, определено бихте се замислили да заминете другаде. САЩ намират 18-о място в класацията на най-добрите страни за отглеждане на дете, оставайки зад много държави в Европа, Канада и Австралия.

Снимка: Unsplash/Colin Maynard

Най-високите оценки в класацията очаквано печелят скандинавските държави Дания, Швеция и Норвегия.

"Тези страни предлагам голям родителски отпуск и отпуск по майчинство, предлагат безплатно предучилищно образование и имат добри системи за обществено образование", заявява Дейдър Макфилипс, старши редактор на данни в U.S. News & World Report.

Канада се класира на четвърто място в класацията на най-добрите страни в света за отглеждане на дете, следвана от Холандия, Финландия, Швейцария, Нова Зеландия, Австралия и Австрия. Великобритания попада на 11-о място.

България заема 42-о място в класацията на най-добрите държави в света за отглеждане на дете, което е лек спад с едно място от миналогодишното подреждане.

Снимка: Unsplash/Irina Murza

Докладът оценява 73 държави според 65 различни показатели. За целта той изследва над 20 000 души в Америка, Азия, Европа, Близкия Изток и Африка. Отглеждането на дете е само една от различните категории, изброени в проучването.

Класацията на най-добрите страни за живот генерално оглавява Швейцария, която печели първото място за четвърта поредна година. Канада се изкачва до второто място, следвана от Япония, Германия, Австралия и Великобритания.

САЩ намират седмо място, което е по-добро класиране от миналата година, но все пак е изоставане, имайки предвид първоначалното класиране под номер 4 на страната в доклада за 2016 г. Великобритания също индексира спад, вероятно поради притесненията около Брекзит.

България попада на 58-о място в генералната класация, което е прогрес с 9 места от класирането на 67-о място през 2019 г.