Днес е Спасовден – един от подвижните християнски празници, който се отбелязва 40 дни след Великден. Името Спасовден е съкратен вариант на Денят на Спасителя, защото Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал сред хората на Велики четвъртък.

Официалното име на празника е Възнесение Господне. Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като Богочовек. На този ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето.

По традиция жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят".

Освен именниците – Спас, Спаска и производните им имена, на този ден празнуват също хлебарите, шофьорите, строителите и хотелиерите.

Със Спасовден е свързана и една стара традиция, която хората са създали за продължение на рода, ако причината за безплодието в семейната двойка е в мъжа. Жени, които са омъжени повече от година и не са забременели, могат в нощта срещу Спасовден да "излекуват" безплодието си. Те трябва да преспят под растението росен (самодивско цвете) с придружител, с когото нямат кръвна връзка – най-често овчар или мъж от друго село. Мъдро решение за продължаване на рода, което не се е считало за изневяра.

От друга страна, с празника е свързан и популярният израз "Те ти, булка, Спасовден!", който няма нищо общо с описаната традиция за "лечение" на стерилитет.

Репликата е финал на българска еротична народна приказка, в която са замесени много надарени булка и младоженец. След 40-дневни мъки по издирването на младоженец, чието мъжко достойнство е достатъчно голямо за булката, попът, който ги венчал, се натъкнал на огромната мъжественост на жениха. След като слязъл от гигантския орган, свещеникът възкликнал "Те ти, булка, Спасовден!". Изразът се употребява, когато човек се е спасил от някаква опасност, преминал е през голямо премеждие.