Различните и често противоречиви становища

на диетолози и педиатри, касаещи въвеждането на плодовете и плодовите сокове в бебешкото меню, основателно може да обърка младите родители в избора им. Една част от специалистите препоръчват захранването с плодове да започне съвсем рано – още в първите месеци. Докато други настояват с мнението си, че въвеждането на плодове и специално на сокове не трябва да изпреварва 6 – 8-мия месец. Неведнъж съм споделяла личното си отношение по този въпрос, но отново държа да отбележа, че

по-ценна храна от майчиното мляко в първите шест месеца от живота на детето няма!

Плодовите сокове едва след навършване на половин годинка могат да бъдат приятна добавка към кърмата и пюренцата, но без да имат особена хранителна стойност. Т. напр. за да се получи около 170 мл плодов сок с хранителната стойност в килокалории и със съдържанието на протеини, минерали и въглехидрати на един плод, е необходимо да бъдат изцедени минимум 3-4 плода.

Само по себе си, изстисканото плодово сокче няма качествата на плода

Ето защо той е по-добре да бъде поднесен като пюренце или на малки парченца (в зависимост от възрастта на бебето). Дневните нужди на дете около една годинка, насърчено да яде свежи цели плодове, се покрива с или от две порции (2 плода на ден). И така, за предпочитане е храната на кърмачето да бъде предимно съчетание от майчино мляко (АМ) + кашички и пюрета.

Снимка:Thinkstock/Guliver Photos


Хубаво е още да знаем, че до навършването на една годинка

има редица сортове и видове плодове, които не е препоръчително да включваме в менюто на бебето. Например голяма част от цитросовите плодове са алергенни. След тази възраст обаче, спокойно можем да започнем постепенното им въвеждане в хранителния режим. Не бива да забравяме и прекрасните горски плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки. Но и при тях, поради риска от алергия, бавното и поетапно включване в бебешкото меню е задължително. Имайки предвид, че в този период бебето преминава от бебешка към т. нар. "обща" храна, а плодовете доставят безценни за организма витамини и най-вече въглехидрати,

консумирането им в сурово състояние вече е позволено и изключително полезно

Приятно изключение прави бананът, който благодарение на вълшебните си качества, на мекотата си и на богатото съдържание на калий и витамини се консумира още от най-ранна възраст (от шестия месец нагоре) в суров вид.

И едно малко уточнение накрая, но не на последно място

Не бива да се прекалява с плодовете заради опасността от кариес, идваща от високото съдържание на захари. Не бива и да забравяме, че има съществена разлика между натурален сок (100 % без добавки) и плодов сок (с добавена захар, оцветители, аромати, консерванти и др.). Натуралният сок може и трябва да бъде част от здравословното добре балансирано хранене на бебето. Докато за плодовия сок с добавки не може да се каже същото. Той по съдържание е далеч от изискванията за достатъчно хранителни вещества и полезни за растящия организъм компоненти. Накратко такива сокове не са подходяща храна за бебета, а бих добавила и за деца и възрастни.

Пък и... многовековният човешки опит е доказал, че няма по-полезна и здравословна храна от хубав узрял плод в умерено количество и в подходящото време.