Със забележителния напредък в развитието на малкото бебе в месеците на първата му годинка, растат и големите, и малките опасности, съпътстващи ежедневието му. Ето защо не бива да забравяме за множеството домашни инциденти, които застрашават здравето му. Без да претендирам за изчерпателност, ще изброя някои важни мерки за закрила и предпазване на бебето ни от злополуки:
 

  • Преди всичко, където и да сме го оставили, играещо или спящо, то не бива да е само!
  • В детското легло категорично трябва да се избягват пухени възглавници и олекотени юрганчета. Достатъчно е бебето да бъде поставено в спално чувалче и на малка тънка възглавничка.
  • Трябва да помним, че леглото на възрастните също крие опасности за малкото бебе. Оставено под тежките широки завивки, съществува риска от задушаване.
  • Трябва да се погрижим винаги да е далеч от края, било на леглото, дивана или масата за повиване. Понякога е достатъчна само една секунда, в която сме се обърнали, за да вземем играчка или дрешка, и нежеланият инцидент е налице. Детето може да падне и да се травмира. Най-лесното решение, за да избегнем подобен риск, е да го гушнем или да го оставим долу на килима.
  • Къпането е особено рисков момент. Дори за част от секундата не бива да изпускаме бебето си не само от погледа си, но и от ръцете си! Да не забравяме да контролираме температурата на водата, като най-подходящата е 37 градуса.
  • За играчките неведнъж съм споменавала, но считам че не е излишно отново да напомня, че най-разнообразни и многобройни са опасностите за здравето на бебето, скрити в тях. Преди всичко те трябва да са достатъчно здрави, за да не може да се счупят на малки и остри парчета. Куклите, мечетата, зайчетата и т.н., направени от материи с косми и влакна не се препоръчват, тъй като могат да предизвикат задавяне. Ето защо е задължително винаги да обръщаме внимание на възрастта, за която играчката е предназначена.
  • Много е важно да следим не само копчетата на бебешките дрешки, а и тези на възрастните, които общуват и играят с детето, да са здраво и добре пришити.
  • Не на последно място е обезопасяването на всички достъпни контакти и всевъзможни електрически проводници и кабели, и наред с това – и на всички опасни ръбове и ъгли.
  • За да избегнем опасността от натравяне, се налага да приберем всички лекарства и почистващи препарати във високи шкафове, които дори е добре да бъдат заключени. Предпазните мерки включват и поставянето на саксиите на недостъпни места; пръстта не е добра за ядене, но още по-опасни са някои листа, които съдържат отрови.

Сигурна съм, че тези съвети са, на първо място – недостатъчни и не гарантират предотвратяване на всички злополуки. Но също така вярвам, че ако се съобразяваме с тях, опасностите силно ще намалеят. Преди всичко те целят да ни държат нащрек и да изострят нашата бдителност.

Убедена съм, че всеки един от читателите има какво да добави, а и би било полезно да сподели още нещо, свързано с безопасността на бебето.