Поради промяната на климата

и значително по-високото ниво на влага във въздуха през есента, и домовете ни, може да се каже, че "боледуват". Някои дребни на пръв поглед неща, които пренебрегваме, представляват потенциална опасност за нас и най-вече за децата ни.

Измиването на прозорците, на пода, излъскването на мебелите не е достатъчно, за да ни гарантира стопроцентова здравословна среда. Най-болни всъщност се оказват помещенията, в които има повече застояла влага и трудно се проветряват. По тази логика банята, а и кухнята са си направо бацилоносители. Това са и често пъти предпочитани и любими места за игра от нашите малчугани.

В банята

влагата, която се натрупва по стените, шкафчето, мивката и аксесоарите представлява идеална среда за развитието на най-различни болестотворни микроорганизми – плесени, гъбички, бактерии. Без да съм изчерпателна, ще спомена само някои, за които трябва да се грижим по-често и то редовно.

•Четките за зъби, и най-вече четчицата на малкия палавник, е добре да се съхраняват поотделно, без да се допират; да се измиват и изваряват периодично; и да не се ползват повече от три месеца. Идеалният вариант е четчицата на детето да има друго специално местенце извън банята.

Завеските, ако има такива, е добре да се измиват често и непременно да се подсушават, за да се попречи развитието на плесени.

•Същото се отнася и за постелките пред банята, върху и около тоалетната чиния, както и тези на пода и във ваната. От опит знам, че старателното измиване с гореща вода поне два пъти седмично и редовното им подсушаване са решаващи в битката срещу болестотворните бактерии и мухъла.

Колкото до кухнята

•Една от най-големите заплахи за здравето на децата ни се крие в гъбите за миене на съдове и прибори. Изпарването и подсушаването им в края на деня е сигурен начин да не позволим заразите да се загнездят в тях. Независимо от това трябва да се погрижим палавниците ни да нямат достъп до тях.

Дъските за рязане да са няколко и всяка от тях да си има отделно предназначение: за рязане на хляб, за риба, за месо, за зеленчуци, за плодове и т.н.

•Дори и да използваме специалните полиетиленови пликчета, които поставяме в кофата за отпадъци, не е зле да я измиваме и нея цялата поне един път седмично.
А за да не бъде обект на интерес и изследване от страна на малките любопитковци, е по-добре да бъде поставена на недостъпно място, скрита зад вратичка.

•И накрая, подобно на дърветата, които през есента се отърсват от увехналите си листа, добре е да изхвърлите старите вестници и списания, както и всички вещи, които едва ли някога ще ви послужат. Това също допринася за хигиенизиране на средата, в която дишат и играят нашите деца.