Продукти:
315 мл прясно мляко
3 с.л. олио
500 г брашно
1 яйце
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 пакет суха мая
Приготвяне:
Сипете млякото и олиото в хлебопекарната. Добавете малко повече от половината от брашното. Чукнете яйцето и подправете със солта и захарта. Добавете останалото количество брашно,а най-отгоре изсипете сухата мая.
Различните хлебопекарни предлагат различни режими. Аз избирам бърза програма - с продължителност 2 часа и половина.
Машината замесва тестото с различна интензивност – усилено, бавно, понякога дори спира и го остави да си почине. В затоплената хлебопекарна тестото втасва много добре. Разнесе ли се аромат на хляб, значи е започна процесът на печене.
Звуковият сигнал на машината сигнализира, че хлябът е готов. Извадете го внимателно от кошничката. Обърнете я и за кратко го завийте в кърпа или месал.
За по-хрупкава коричка, може да го наръсите с малко вода отгоре.
Средата на хляба се получава мека и пореста. В зависимост от избраната програма, може да е с много малки дупчици или да прилича на шуплеста гъба.
Филийка от домашно направен хляб, намазана с масло и поръсена с шарена сол, е едно от най-вкусните неща за похапване.