Поднасяне на врящо фондю през зимата е “върхът” на кулинарния етикет и в най-претенциозните ресторанти. Фондюто е национално ястие на швейцарците, което е придобило световна популярност. То създава усещане за семеен уют, топлина и приятелство. Може да се консумира като основно ястие, когато никой не бърза.
Думата "фондю" произлиза от френския глагол "fondre", който означава "разтапям". Първата рецепта е от Алпите с разтопено козе сирене във вино и брашно. Разбира се, традиционните съставки са хляб и сирене, но днес има богато разнообразие от други видове - с хапки месо, морски дарове, зеленчуци на малки парченца, шоколад.
Фондюто се приготвя в специален съд, затоплящ се със спирт за горене. Топлината се поддържа на масата от така нареченото решо (rechaud), с което съдът с готовото фондю се сервира на масата. Хапка хляб се набожда със специална виличка с дълга дръжка, която се потапя в топлото фондю. При изваждането виличката се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.
Следват три рецепти за фондю: фондю със сирена, пикантно фондю и шоколадово фондю
Класическа рецепта за фондю
300 мл бяло вино
250 г сирене ементал
250 г сирене грюер
3 ч.л. картофено брашно
1 скилидка чесън
1 с.л. лимонов сок
Индийско орехче, кимион, бял пипер на вкус.
2 франзели хляб
Виното се наливат в съд за фондю да се затопли. Двата вида сирена се настъргват на едро ренде и се прибавят към виното на порции при разбъркване, докато се разтопят. Картофеното брашно се разтваря в 50 мл вино и се прибавя в съда. Сместа се разбърква до сгъстяване и се овкусява с индийско орехче, кимион, бял пипер. Преди да се налее виното в съда, той може да се намаже с чесън. Накрая може да се добави 1 с.л. лимонов сок.