Поднасяне на врящо фондю през зимата е “върхът” на кулинарния етикет и в най-претенциозните ресторанти. Фондюто е национално ястие на швейцарците, което е придобило световна популярност. То създава усещане за семеен уют, топлина и приятелство. Може да се консумира като основно ястие, когато никой не бърза.

Думата "фондю" произлиза от френския глагол "fondre", който означава "разтапям". Първата рецепта е от Алпите с разтопено козе сирене във вино и брашно. Разбира се, традиционните съставки са хляб и сирене, но днес има богато разнообразие от други видове - с хапки месо, морски дарове, зеленчуци на малки парченца, шоколад.

Фондюто се приготвя в специален съд, затоплящ се със спирт за горене. Топлината се поддържа на масата от така нареченото решо (rechaud), с което съдът с готовото фондю се сервира на масата. Хапка хляб се набожда със специална виличка с дълга дръжка, която се потапя в топлото фондю. При изваждането виличката се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.

Следват три рецепти за фондю: фондю със сирена, пикантно фондю и шоколадово фондю