Важно е какъв е моделът, марката на пералнята и дали е енергоспестяващ уредът, но по-съществено е да се гледат основните специфики - големина на барабана, скорости на центрофугиране и видове програми. Имайте предвид, че комбинираните уреди по правило са по-сложни и по-трудни за ремонт.

Поддържането на пералнята изисква редовно почистване на филтъра. Веднъж месечно за дезинфекциране може да я пускате празна с малко белина. В районите с варовита вода трябва да се използват филри за водата и препарат срещу котлен камък.

За искрящо бели тъкани, добавяйте една капачка белина, но не всеки път, защото белината намалява здравината на тъканите. В никакъв случай не смесвайте бяло с цветно пране, защото ще се оцвети бялото пране.

Петното на дрехата, предварително третирайте с препарат срещу петна и го оставете 10-15 минути да подейства. След това я сложете с другите дрехи за пране в пералнята.

Всички дрехи най-добре да бъдат обърнати обратно преди зареждане на пералнята. Така се предпазват щампите им и бродериите от повреждане.

Повечето ежедневни дрехи най-добре се изпират при температура 40 С градуса. Още повече, че памучните и ленени тъкани се свиват на дължина от по-висока температура. Вълнените дрехи са най-деликатни, поради възможност за степване и ако държите на тях, по-добре ги перете на ръка. Същото се отнася и за копринените тъкани, които не бива да се изстискват. 

Дрехите с ципове се перат при затворено положение на ципа.

Правилният избор на режим на пране и скорост на центрофугиране запазват качеството на материите, които се перат. Преди да се заредят за пране, каквито и да било дрехи, първо трябва да се прочетат указанията на етикета, дали е позволено машинно пране и на каква температура.