Майонеза, яйчен крем, крем брюле... какво ли не можем да правим с яйца. Вече няма да прахосваме жълтъците – ще ги рециклираме!
Те са основна съставка в кулинарията, но за определени рецепти, жълтъците са излишни, като например за направата на целувки, френски макарони или мус. Тогава, какво правим с тях? Изхвърляме ги! Не! В никакъв случай.
Съществуват множество начини да (пре)работим жълтъците, така че да ги оползотворим правилно.
Но преди всичко е редно да си зададем въпроса, дали можем да съхраняваме жълтъците?
#В хладилника
За разлика от белтъците, които издържат максимум до 4 дни в хладилника, жълтъците издържат много по-малко. Колкото и странно да звучи, те дубят от своята водна основа – следователно се “дехидратират”. Въпреки това е възможно да ги запазим за едно известно време на студено. За тази цел е редно да ги сложим във вода и да покрием съда, в който сме ги сложили, с фолио.
#Във фризера
Замразяването на жълтъците е строго забранено, защото на ниска температура ще придобият желатинова текстура. Въпреки това има начин да ги съхраняваме във фризера, стига яйцата да са свежи. Тайната се крие в щипката сол, която прибавяме към разбититe жълтъци. След това ги слагаме в найлонов плик за съхранение във фризер и готово. Същото може да направите и със захар.