Ива Иванова е доказателство, че когато искаш нещо много силно, то се случва. Тя е родена в България, но израства в Австрия. Още като малка знае, че иска да стане дизайнер. А като голяма сбъдва мечтата си. Когато получава предложение от Vogue да бъде представена на страниците на списанието, не може да повярва и дори си мисли, че имейлът е спам. Вижте какъв е пътят на Ива Иванова от София и Преслав до страниците на модната библия, как се ражда брандът IvaIvanova.Design и каква е концепцията на дрехите, които прави.

 

Снимка: Ива Иванова, Личен архив

Разкажи ми повече за себе си. Колко време си живяла в България и кога заминаваш за Австрия?
Родена съм на 15 юли 1989 година в София. През януари 1991 г. баща ми заминава за Австрия и когато успява да спести пари за мен и майка ми, заминаваме и ние. Израснах в малко селце в страната. През 2000 година семейството ни се премести в Грац. В предградията учих в държавно училище, но винаги съм знаела, че искам да стана дизайнер на дрехи.

Какво си спомняш от родината?
За съжаление не си спомням почти нищо, защото съм била бебе, но летните ваканции и тези по Коледа винаги ги прекарвах с по-малката ми сестра в България.

Връщаш ли се често и имаш ли роднини тук?
Не си идвам толкова често, колкото ми се иска, защото нямам време в момента. С родителите и сестра ми живеем в Австрия, но останалата част от голямото ни семейство живее в София. Надявам се и тази година да успея да посетя столицата на България.

Дрехи от новата колекция NA.TUR.
Снимка: lippzahnschirm.com

В кой град си живяла в България?
София и Преслав. Спомням си много добре как всяко лято със сестра ми ходихме в София и Преслав. Играхме много навън и няма да забравя как постоянно вземах гримовете и дрехите на майка ми и се гримирах и преобличах. 

Какво е образованието ти – свързано ли е с модата?
Учила съм моден дизайн в Грац. Междувременно бях стажант в модното производство за Kenzo и Nina Ricci във Франция. Записах да уча италиански език в университета на Грац, но интересът ми към езика не беше достатъчен и след 4 семестъра прекратих ученето. Започнах работа като продавач консултант за немска модна компания. През 2015 година започнах като моден стилист за немската фирма „Zalando”. Винаги съм шила и кроила дрехи за моето семейство и приятели. Една година по-късно опитах късмета си с първата ми малка колекция „NEUBEGINN“, която успях да изложа на панаир за маркетинг за визионери. Така марката ми Iva Ivanova.Design започна бавно да се развива.

Как започна да се занимаваш и интересуваш от мода?
Звучи като пълно клише, но още в детската градина знаех, че искам да стана дизайнер. Майка ми е разказвала, че на тази възраст съм сядала на площадката за игра със скицник в ръка и съм рисувала.  Като ученичка баща ми ме записа на курсове по рисуване. Научих много техники, които ме подготвиха за приемния изпит в модното училище. За мен беше ясно, че ще уча моден дизайн във Виена, но не ме приеха. Добър приятел на баща ми помогна в организирането на интервю за работа в Университета за мода в Чикаго. Всичко мина много добре и получих работата, но да вземем заем, за да уча, не беше вариант, затова реших да уча езици, за да вляза в света на модата. Така че едното нещо доведе до другото.

Кога и как се ражда брандът IvaIvanova.Design?
През 2016 година. IvaIvanova.Design се фокусира върху минималистичното, унисекс облекло и устойчивостта. Устойчивостта означава, че всяка дреха е ръчно изработена в Грац. Естествените материи като кашмир и вълна са от неизползван запас от свръхпроизвоството в Австрия. Други материи като вискоза, модал, купро или лен идват от избрани немски и италиански фирми, с които работя. Повечето дрехи са ръчна изработка и единични бройки с опция „поръчка“.

Дрехи от новата колекция NA.TUR.
Снимка: lippzahnschirm.com

Това означава, че всяка дреха от колекциите ти е докосната лично от теб?
Да, всяко парче плат е проектирано и ушито от мен.

Каква е концепцията на дрехите, които правиш, имат ли послание?
Двете основни колекции всъщност са мода, която не се влияе от времето и е предназначена за всеки, който иска да инвестира в дрехи, които са подходящи за много и различни поводи.
Големите дизайнери, привърженици на минимализна в модата от 80-те и 90-те години като Jil Sander и Helmut Lang, ме вдъхновиха много. Да не забравяме и парижкия шик, простотата и Коко Шанел.

От kapfhammer.com за Vogue.
Снимка: lippzahnschirm.com

Към кого е насочена модата, която създаваш?
Моята колекция и модата са предназначени за жени и мъже, които са отворени за промени в живота, които искат да направят стъпки за устойчив живот и които искат да купуват продукти, произведени в Австрия. Жени и мъже, които обичат да носят вечна мода с добро качество.

Снимка: Ива Иванова, Личен архив

Разкажи ми как се случи да попаднеш на страниците на британския Vogue – факт, с който могат да се похвалят немного български дизайнери.
Чувството да бъда на страниците на Vogue е невероятно. Като млад дизайнер знам добре, че не е никак лесно. Можете да си представите колко много има сред нас и всеки ден на сцената изгряват нови дизайнери, брандове и марки. От британския Vogue се свързаха с мен в социалните мрежи и ми писаха по имейл във връзка с материалите им в подкрепа на млади дизайнери. Първоначално си помислих, че това е спам. След като прочетох писмото 10 пъти, реших да отговоря. Сега съм щастлива, че съм на страниците на октомврийското и ноемврийското издание на модната библия в секцията за представяне на млади дизайнери.