Представяме ви 10 жени, които засега са единствените, заели определена позиция или спечелили дадена награда.

Нанси Пелоси
Председател на Камарата на представителите

Снимка: Getty Images


Това е третата по влияние политическа позиция в САЩ след президента и вицепрезидента. През 2007 г. Нанси Пелоси стана първата жена, която я заема.

„За нашите дъщери и внучки вече само небето може да бъде граница“ – каза Пелоси при встъпването си в длъжност.

От 2019 г. тя отново е на този пост и наскоро влезе в световните новини, като демонстративно скъса речта на Доналд Тръмп пред Конгреса. Малко преди това президентът на САЩ се направи, че не вижда подадената от нея ръка и не се ръкува с Нанси Пелоси, която е от Демократическата партия.

Ренета Инджова
Министър-председател


Ренета Инджова бе министър-председател на България в 84-тото (служебно) правителство (октомври 1994 – януари 1995 г.), назначено от президента Желю Желев. Тя е първата и до момента единствена жена министър-председател на България.

Родена е в Нова Загора през 1953 г. Завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София през 1975 г. След навлизането в политиката често е наричана от медиите „Желязната лейди“.

Хилари Клинтън
Кандидат за президент

Снимка: Getty Images


Първата жена, номинирана за президент на САЩ от големите политически партии (Демократическата и Републиканската). През 2016 г. Хилари Клинтън загуби изборите от Доналд Тръмп, но все пак остава единствената жена, стигнала до финала. Седем други дами са се впускали в предварителните избори, но не са успявали да прескочат това ниво.

Мишел Хауърд
Адмирал от Военно-морските сили на САЩ

Снимка: Getty Images


През 2014 г. стана първата жена 4-звезден адмирал в историята на ВМС на САЩ и зае втората по важност длъжност във военния флот. През 1999 г. тя бе и първата афро-американка, капитан на щатски военен кораб. През 2017 г. Мишел Хауърд се пенсионира след 35 години служба.

Барбара Стрейзънд
„Златен глобус“ за най-добър режисьор

Снимка: Getty Images


През 1983 г. Барбара Стрейзънд режисира и участва във филма "Yentl". Именно за него тя получи „Златен глобус“ и е единствената жена с тази награда за режисура. Филмът получи и признание за най-добра лента в категорията „Мюзикъл или комедия“.

Катрин Бигълоу
"Оскар" за режисура

Снимка: Getty Images


През 2010 г. Катрин Бигълоу спечели престижната статуетка и засега е единственият режисьор от женски пол, който я притежава. „Войната е опиат“ (The Hurt Locker) спечели общо 6 награди "Оскар", включително за най-добър филм на годината. Лентата разказва за елитен отряд сапьори по време на войната в Ирак.
В 92-годишната история на Академията за филмово изкуство само пет жени са били номинирани в категорията за режисура.

Мария Кюри
Два пъти носител на Нобелова награда

Снимка: Getty Images


От 1901 г. насам 53 жени са получавали Нобелова награда, но само Мария Кюри е с две такива отличия. През 1903 г. тя получава Нобел за физика за изследванията си в областта на радиацията. През 1911 г. Кюри е отличена и в категория Химия, защото открива елементите радий и полоний.

Стейси Кънингам
Президент на Фондовата борса в Ню Йорк

Снимка: Getty Images


През 2018 г. Стейси Кънингам стана първата жена в 227-годишната история на New York Stock Exchange, оглавила институцията. Иначе в периода 2002-2008 г. Катрин Кини бе достигнала до позицията съпредседател.

Вирджиния Ромети
Изпълнителен директор на IBM

Снимка: Getty Images


Вирджиния Ромети започва работа в компютърния гигант през 1981 г., а през 2012-а го оглавява. Тя е единствената жена на тази позиция в 108-годишната история на компанията.

Иймиър Нуун
Първата жена, дирижирала оркестъра на церемонията за наградите "Оскар"

Снимка: Getty Images


Ирландската композиторка застана на диригентския пулт на 9 февруари 2020 г. Тя е завършила Trinity College в Дъблин, но от доста години живее в Калифорния. В бранша е известна най-вече с музиката, която е писала за компютърната игра World of Warcraft.