В началото на седмицата американската биотехнологична компания „Модерна“ съобщи, че има ваксина за COVID-19, която работи с 94,5% ефикасност. Това е една от най-добрите новини по отношение на борбата срещу коронавируса. И както стана ясно, принос за този успех има и кънтри легендата Доли Партън, която искрено се е заинтересувала от борбата с болестта заради приятелството си с ливански лекар, който я е лекувал след лека автомобилна злополука.

Снимка: Getty Images

След като новината за ваксината беше обявена, част от хората и организациите, направили дарение за разработването ѝ, станаха известни и между различни университети и здравни организации присъства името на изпълнителката на хита „Jolene“. Партън е дарила значителна сума в размер на 1 милион долара още през април, само месец след обявяването на пандемията.

Снимка: Getty Images

Всъщност Доли Партън е проявила интерес към дейността на „Модерна“ благодарение на дългогодишното си познанство с доктора с ливански произход Наджи Абумрад. Двамата се срещат през 2013 г., когато Доли Партън преживява първата в живота си автомобилна злополука. Катастрофата е съвсем лека, но певицата трябва да потърси лекарска помощ, тъй като страда от кожно заболяване, което превръща и най-леките одрасквания в големи рани.

Партън и Абумрад откриват, че имат много общи неща в миналото си. И двамата са имали бедно детство, и двамата се живели в планински градчета и са се борили за оцеляването си на 10 000 километра един от друг. Приятелството им продължава вече 7 години и когато светът се изправя пред пандемията от  COVID-19, певицата решава да направи дарение, за да помогне в борбата срещу вируса. Тя прави дарението си към фонд в университета, в който работи д-р Абумрад.

"Когато направих дарението, исках просто да направя нещо добро и изглежда успях", написа Доли в Туитър. "Нека се надяваме, че скоро ще открием лек."

По времето, когато Доли Партън е направила дарението си, заболелите в САЩ бяха значително по-малко – само 200 000 души, на фона на над 11 милиона болни днес и повече от 250 000 починали. Певицата изглежда не е подценила опасността и е реагирала своевременно.

Снимка: Getty Images

Тъй като ранните тестове на новата ваксина доказват ефективността ѝ, се очаква тя да започне да се използва до края на декември в САЩ – първо сред най-застрашените групи, каквито са възрастни хора и работещи на първа линия. През 2021 г. ваксината може да започне да се използва и в Европа.