Те са номер 1 във времето, отделено за телевизия между 9:30 и 12:00 ч. Деси и Сашо от „Преди обед“ по bTV – свежи, забавни и смислени. Тя започва кариерата си на журналист през 1998 г., а от февруари 2012 г. е в професионален тандем с Александър Кадиев, чийто комедиен актьорски талант се разгръща и до днес основно в театър „Зад канала". Вечер той обира овациите на сцената, а сутрин денят му започва в ефира на най-гледаната телевизия – за съжаление, по-рано, отколкото би му се искало.

Деси и Сашо са посланици на кампанията „Да изчистим България заедно“, която за първи път е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone той отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива, чиито организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за вас?

Сашо: Означава, че има кауза, има инициатива, има идея, която обединява 150 държави. Това е огромно количество хора, което пък означава, че надеждата не е умряла.

Деси: Това, от една страна, е знак колко гигантски е проблемът със замърсяването. Добрата новина е, че толкова много хора в толкова много държави не си затварят очите пред него и са готови да дадат от времето и енергията си, за да помогнат с каквото могат за решаването му.

Кои са любимите ви места в България и има ли там нужда от почистване?

Деси: Северното Черноморие, Еленския Балкан. В Балкана е относително по-чисто, което много ме радва, но пак могат да се намерят боклуци, „забравени“ тук и там от своите неособено възпитани притежатели. По морето картинката е по-страшна. Малкото останали девствени плажове в България въобще, които са на север от Шабла, имат нужда от системно почистване.

Сашо: Много места в България имат нужда от почистване. Аз бих застанал зад своя район – Кокаляне, Панчарево. Там има езеро, има планина, красива природа, така че бих искал туристите, които ги посещават, да не цапат, а ако цапат – да си чистят след това.

Достатъчно чиста ли е България според вас?

Сашо: Не мога да кажа дали е достатъчно чиста. Но има нужда да се чисти между блоковете и в кварталните градинки, където мръсотията е страшна.

Деси: Много зависи къде гледаш. Има го и едното, и другото. Все пак България започва на жълтите павета и свършва в гетата. Така че е много относително. Но моето усещане е, че лека полека мнозинството от хората стават по-съзнателни.

Вие какво правите, за да е по-чисто около вас?

Сашо: Гледам да не цапам и, ако имам възможност – чистя. Най-важното е, че се старая да не цапам – не си хвърлям боклуците по земята.

Деси: И аз така.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Сашо: Не само ние, българите, а целият свят ги подценява. И ние, като част от света, не си даваме сметка, че замърсяваме планетата безобразно.

Деси: Да, защото е много лесно да си кажеш – това не е мой проблем. Което е заблуда. Другата заблуда е, когато си казваме „Това не зависи от мен“. Всъщност, зависи. Клиширано е, но дори един боклук по-малко има значение.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Сашо: Много са нещата. Но ми се иска да има повече уважение между хората. И освен личното пространство, е редно да уважаваме и професионалното лице на всеки един от нас. Трябва да има едно сътрудничество между хората на всички нива.

Деси: Манталитетът е много важен и това правилата да се спазват. А онези, които не ги спазват, трябва да носят своята отговорност, без двоен стандарт. Усещането за липса на справедливост и съмненията, че твърде много неща се решават по корупционен път у нас, са едни от основните отровители на иначе хубавото ни европейско битие.