Статии и съвети за здравословно хранене - много. Но какво всъщност се случва с всеки от нас, когато дойде време да се храни и да избира своята храна? Купуваме парче пица, баничка със сирене, която по-често е с извара, дюнер, сандвич, шоколадови вафли от близкото магазинче и т.н.
За да проверим обективно дали се храним здравословно, направихме експеримент. Помолихме едно момиче всеки ден да записва с какво се храни. След това нашият експерт по здравословно хранене - Галина Толкингтън, направи анализ на менюто и даде полезни съвети. 

Момичето е на 30 г., опитва се да се храни здравословно, доколкото финансите и това, което се предлага в магазините и заведенията около работата й, го предлагат. Спортува рядко, по-скоро инцидентно. Ходи много пеша и кара колело. Работи в офис, пред компютър. Иска да е здрава (като всички нас). Ако откривате прилики между себе си и това момиче, този експеримент ще ви бъде полезен.

Първи ден:

Закуска: кроасан със сирене, 250 мл фреш от портокал
Обяд: сандвич с черен хляб и телешко месо с пресни зеленчуци/минерална вода
Следобедна закуска: 1 ябълка, 1 обикновена вафла
Вечеря: спаначена супа, сирене, домати, печени чушки, подправени със зехтин и оцет + 2 филии бял хляб

Втори ден:

Закуска: кренвиршка с яйрян
Обяд: крем супа от печени кестени; 1 филийка пълнозърнест хляб, минерална вода
Следобедна закуска: 1 обикновена вафла, 40 г течен шоколад
Вечеря: пилешко в сметанов сос, 2 препечени филии с маргарин и бяло сирене; доматен сок

Трети ден:

Закуска: баница със сирене, фреш от морков и ябълка
Обяд: салата от пържени зелени домати със сирене
паста с доматен сос, пармезан и риган;
Вечеря: патешки пастет, бял хляб, кисело мляко

Четвърти ден:

Закуска: овесен флейкс с парченца малини и прясно мляко
Обяд: сандвич с пунка, чедър и пресни зеленчуци
Следобедна закуска: шоколадено-вафлено блокче
Вечеря: пилешки воденички

Пети ден:

Закуска: виенска кифла със сирене; фреш от портокал
Обяд: пропуска
Вечеря: пилешка супа

Шести ден:

Закуска: парче торта и парче баклава
Обяд: препечени филийки с мсло и сирене
Вечеря: пилешка яхния

Седми ден:

Закуска: препечени филийки със сирене, колбас и 1 сварено яйце
Обяд: корнфлейкс с прясно мляко
Вечеря: пилешка супа, ананас с шоколадов сос

А ето и мнението на специалиста:
Благодаря, че ме включихте в своя експеримент, беше интересно и забавно, надявам се ще бъде и полезно за всички!
Харесва ми, че менюто е разнообразно, съдържа зеленчуци, плодове, белтъчини. Имам няколко идеи, които ще го направят още по-здравословно:

1. Хубаво е закуската да съдържа повече белтъчини, например 1-2 варени яйца, парче сирене или кашкавал, порция цедено кисело мляко. Доказано е, че когато консумираме повече белтъчини на закуска, следобедният глад за сладко намалява и по-лесно контролираме калориите. Ако няма време за закуска у дома, може да си приготвите малка кутийка със закуска от вечерта и просто да я вземете със себе си на работа.

2. Бих заменила фрешовете с цели плодове или зеленчуци. Така захарите се усвояват по-плавно, а и можем да приемем фибрите в плодовете и зеленчуците, не само сока. С чаша фреш лесно може да консумираме повече въглехидрати, отколкото може да използваме, затова цял плод е по-добра идея.

3. Когато е възможно, е добре маргаринът да се замени с краве масло – изкуствените мазнини са сред факторите за развитие на много съвеременни заболявания, а е лесно да ги избегнем.

4. Напълно разбирам желанието за хапване на нещо сладко следобед, но то би трябвало да намалее, ако закуската стане по-пълноценна. Все пак, нека следобед закуската да е например малко цедено кисело мляко и плод, или пък шепа ядки и едно парченце шоколад, вместо цяла вафла. Десертите в опаковки са вкусни, но в здравословно меню не може да ги консумираме често – може би веднъж седмично и не повече. Така няма да се лишите от вкуса, но и няма да ги използвате като източник на основна храна.

5. Пропускането на едно хранене не е проблем, ако останалите хранения съдържат важните за здравето елементи: белтъчини, полезни мазнини, зеленчуци или плодове. Хубаво е обаче да се храним поне 3 пъти на ден, за да си осигурим нужните за здраве хранителни вещества. За да не се пропуска обядът, може от предния ден да се помисли какво да се хапне – дори да е само супа или купичка друго сготвено ястие.

6. В зимния сезон топлата и течна храна е много важен елемент за поддържането на добро здраве, а сухите и студени закуски по-скоро охлаждат и увеличават апетита за сладко.

Надявам се, че тези съвети са полезни и желая успех на участничката в експеримента!