.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да не провалим лятната си почивка

| преди 10 седмици
Снимка: istockphoto.com

Чакано и жадувано е лятото, което все още се подвизава под прикритие и не показва истинското си лице. Съвсем скоро се надяваме да ни изненада и да прояви обичайния си нрав – парещо слънце, приятен морски или планински полъх и нито помен от дъждове и бури. Това ще се случи съвсем скоро и ще е чудесният момент да отпрашите към морето или планината, като довършите по свое усмотрение логическата поредица – отпуск, пътуване, море, планина, плаж, коктейл, книжка, кемпер, хамак...

лятна почивка
Снимка: istockphoto.comНакъдето и да отпрашите, едно е сигурно – най-неприятната думичка, с която може да завърши логическата поредица, е запек. Научно доказано е, че смяната на мястото, географската ширина или дължина и промяната в хранителните навици са едни от основните причини за запека.
Знаем, че темата, която засягаме, не е най-приятната, когато става дума за отпуска, но си представете какво им е на хората, които искат да си починат, но усещат постоянно стомашно-чревно неразположение. Разбира се, може да пропуснете статията, но статистиката показва, че всеки четвърти в България страда от запек. Това означава, че ако не вие, то поне един от вашите приятели или близки, с които отивате на почивка, ще се нуждае от няколко съвета за справяне с проблема.

лятна почивка
Снимка: istockphoto.com
Подут стомах! Защо и как да го предотвратимПодуването на корема може да бъде следствие на множество причини. В повечето случай начин ни на живот е повод за подобни физиологични разтройства, който могат не само да развалят настроението, но и здравето ни, ако не се съобразяваме с тялото си.

Да се обърнем към природата винаги е добро решение, както и към нещо, което има хилядолетна слава на пречистващо по естествен начин стомашно-чревния тракт – индийски живовляк, познат и като Псилиум. Растението е познато в Европа, Азия и Америка и е най-ценено заради голямото количество влакна, които се съдържат в семенните му снопчета. Широко се използва в китайската народна медицина и индийската практика Аюрведа.

Как псилиумът действа в борбата със запека?

Обвивките от семената на псилиум съдържат ценни разтворими и неразтворими фибри. При контакта с водата в стомашно-чревния тракт водноразтворимите и воднонеразтворимите фибри набъбват. Водноразтворимите фибри събират отпадните химични вещества и повличат със себе си чревното съдържимо. Несмилаемите фибри от своя страна образуват желиран гел, който не може да бъде смлян, нито пък да бъде абсорбиран през клетъчните мембрани. Така набъбнали, неразтворимите фибри се допират в стените на червата и предизвикват механично триене, което стимулира чревната перисталтика и съответно придвижването на съдържимото. Така комбинацията от различните видове фибри оказва както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микрогънките по повърхността на червата. Фибрите се свързват с различните активни вещества и ги извозват извън тялото.

псилиум
Така изглеждат люспите от семена на псилиум. Снимка: istockphoto.com


Разбира се, че няма да ви пратим в Индия, която е най-големият производител на растението в световен мащаб, за да белите обвивките на семената на псилиума и да се докопате до ценните влакна. Лаксал е ефикасно средство, което може да се използва при обикновен или хроничен запек, както и за кратък или дълъг период, без странични ефекти или водене до зависимост.

Фитопродуктът е създаден на базата на псилиум – най-безвредната билка против запек.
Лаксал е подходящ за различни възрасти, както и различни симптоми, свързани със запек или други проблеми с изхождането, защото неговото действие трайно нормализира перисталтиката, без да води до лениви черва.

Лаксал може да се приема и от бременни, и от деца, защото е напълно безвреден.

Какво да направим за здравето си при седяща работаХодене на работа с велосипед или пеш, разходка в обедната почивка, пиене на вода около 1,5 л, консумация на свежи плодове, кисело мляко и още
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите