При алергия човешката имунна система проявява свръхреакция към безвредни субстанции като домашен прах, полени, домашните животни. Тези вещества се превръщат в алергени и когато се срещне с тях, тяло отговаря с освобождаване на биохимично вещество нар. "хистамин”. Проявата е: кихане, хрема, сърбеж, сълзене на очите, дразнене в гърлото и носа.

След като се изяснят кои са факторите, провокиращи алергията, трябва да се намали възможността за контакт с тях.

Научете се как да промените маниера си на живот и средата, която обитавате.

Отговорете на въпросите:

- Кога имате алергични прояви?

Ако алергията ви е целогодишно, най-вероятно тя е към домашен прах. Сезонната алергия основно е свързана с цъфтежа на треви и различни дървесни видове.

-По кое време на денонощието?

Ако алергичните пристъпи са при ставане сутрин, говори за алергени, свързани с леглото, т.е. домашен прах, акари. Когато симптомите се проявяват при излизане навън от 5 до 10 ч. преди обяд, причинителите са растителните и дървесните полени.

- Къде?

Ако алергичните реакции са в къщи и на работното място, освен от домашен прах и химически вещества, те могат да са в резултат и на полени, защото те попаднат в затвореното помещение чрез дрехите, животните и през прозореца.

Осигуряване на неалергизираща среда

Срещу домашните алергени - мухъл и плесен от влажните помещение, и домашен прах, използвайте климатици с антиалергични филтри.

- Почиствайте дома си с прахосмукачка с воден филтър.

- Използвайте хипоалергични възглавници и матраци.

- Чаршафите и одеялата перете в гореща вода всяка седмица.
- Редовно къпете домашните животни. Не ги допускайте върху тапицираните мебели и леглото си.
- Изпирайте меките детски играчки в гореща вода всяка седмица.

- Къпете децата всяка вечер преди лягане, за да отстраните алергените от косата, лицето и ръцете.

Целта е да се намалят шансовете за контакт с алергените, както навън, така и вкъщи.

Тези мерки съдействат за управление на алергията, което се съчетава с препоръчаното ви от алерголога лечение, а то е строго индивидуално. В зависимост от симптомите, дали оплакванията са от носа, очите, или гърлото или вече се проявява и бронхиална астма, това може да са капки и шпрейове за нос, капки за очите, орални антихистаминови препарати, кортикостероиди и имуномодулатори.