Упражненията са по-важни за психичното здраве, отколкото икономическия статус, доказват резултатите от съвместно изследване на американски учени от Йейл и Оксфорд.

Ползите за здравето от упражненията - както физически, така и психически - са ясни, но спортът е по-важен за психичното здраве, отколкото икономическия статус, сочи проучването на изследователи от университетите.

Изследването е анализирало данните за физическата активност и психическото състояние на повече от 1,2 млн. американци. Участниците са избирали измежду 75 вида физическа активност - от косене на моравата, грижа за децата и домакинска работа, вдигане на тежести, колоездене, бягане.

Специалистите са установили, че докато тези, които редовно се упражняват, се чувстват зле около 35 дни в годината, неактивните участници в изследването се чувстват зле средно с 18 дни повече.

Изследователите също са установили, че физически активните хора се чувстват също толкова добре, колкото и тези, които не спортуват, но печелят около 25 000 долара повече годишно. По същество, ще трябва да изкарвате доста повече от вашите приходи, за да получите същия ефект, който носи спорта.

Снимка: iStock

 

Това обаче не означава, че колкото повече спортувате, толкова по-щастливи сте. Прекалено много тренировки могат да бъдат пагубни за вашето психично здраве. Упражненията са полезни за вас, но колко много е прекалено много?

"Връзката между продължителността на спортуване и умствения товар е U-образна форма на кривата", заявява ръководителят на изследването Адам Чекруд от университета Йейл в интервю за "Die Welt". Проучването установява, че физическата активност само допринася за по-доброто психично благополучие, когато попада в рамките на определен период от време.

Според проучването идеалният вариант включва от три до пет тренировъчни сесии, всяка с продължителност от 30 до 60 минути на седмица. Повече упражнения от това обаче могат да имат обратен ефект - всъщност, психичното здраве на участниците, които се упражняват повече от три часа на ден, страда повече от това на хората, които не бяха особено физически активни.

Екипът от учени също забелязва, че някои спортове, които включват социализиране - тоест отборните спортове - могат да имат по-голям положителен ефект върху психично здраве, отколкото други. Въпреки че нито колоезденето, аеробиката или фитнесът технически спадат към отборните спортове, тези активности също могат да имат значителен положителен ефект върху психичното здраве.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "The Lancet".