Нарушеният сън увеличава риска от високо кръвно налягане, захарен диабет и сърдечен инфаркт. Безсънието предразполага към напълняване. Важно е да си осигурим здрав сън.

Уютът в спалнята 

- Купете си удобно легло. То трябва да ви позволява да се протягате и да се въртите в него.

- Осигурете си комфортна температура. Повечето хора, обичат да спят в прохладна и добре проветрена спалня. Експериментирайте и намерете подходящата за вас стайна температура. 

- Използвайте спалнята за спане и секс. Не я превръщайте в мястото за работа. Със сигурност ще нарушите добия си сън, ако свържете леглото със стресовите си задължения.

- Освободете спалнята от телевизора и компютъра. Светлината дори от тях влияе върху "вътрешния” биологичен часовник. Особено за хората, които изпълняват нощен труд, препоръката е да имат плътни завеси или да ползват маска за очи. 

- Намерете начин да намалите шума в спалнята. Използвайте тапи за уши, ако живеете на оживена улица. Лек фонов шум, например от вентилатор, действа успокояващо. 

Спазвайте редовен режим за спане. Лягайте и се събуждайте по едно и също време. Така ще изградите стабилен ритъм на сън и бодърстване. 

Ограничете кофеина от кафе, чай, някои безалкохолни напитки и лекарства. Той възбужда нервната система.
Никотинът също е стимулант и затруднява заспиването.
Алкохолът може да ви накара да се почувствате релаксирани, но създава нарушения в съня с чести събуждания. 

Избягвайте тежки ястия на вечеря, които затрудняват храносмилането като съдават тежест и подуване на корема. 

Избягвайте дрямката в късните следобедни часове. Ако имате нужда да подремнете, нека бъде между 13 и 14 ч. за около 30 мин. 

Упражненията са добри за здравето и помагат за добър сън, но не ги правете вечер преди лягане.

Ако спазвате тези практични правила и независимо от това имате нарушен сън в продължение на 2 седмици и повече, потърсете консултация с лекар.