Множество треви и дървета цъфтят през лятото. Хората с алергия с тревога наблюдават ухаещата природа, защото по време на цъфтежа се отделят полените. Те са оплодителните клетки на растенията и за да изпълнят своята роля, се носят във въздуха. Вдишани от чувствителен мовек, предизвикват поленова алергия. Наричат я още сенна хрема и сезонна алергия.

Поленовите зърна са невидими.

Най-големите достигат до 100 микрона, а количествата, които се носят във въздуха са от десетки хиляди до милиони. Специалистите по аеробиология са изготвили поленов календар за интензитета на цъфтеж на най-важните алергизиращи растителни видове в България. Сега е пикът на поленовите зърна на липата, някои житни растения и плевелите - живовлек, щир, лобода, пелин. 

При дъждовно времето хората салергия към полени се чувстват по-добре.

Дъждовните капки увличат със себе си намиращите се във въздуха поленови зърна, улесняват по-бързото им утаяване и пречистват въздуха. След дъжд може спокойно да се разхождате в парковете и извън населените места на открито.

Поленовата алергия се изявява със сълзене, кихане, сърбеж в носа, водниста секреция от носа и усещане за драскащо гърло.

Срещу алергичния пристъп има много антихистаминови и кортикостероидни лекарства. Добри резултати се постигат и от приложението на хомеопатия. Ако имате поленова алергия,

времето за проветряване на дома е сутрин рано и през нощта. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Най-ефективната профилактика е напускане на мястото, наситено с дразнещия алерген до края на цъфтежа. Когато това е невъзможно, се провежда десенсибилизация от специалисти по алергология. Един от начините за намаляване на контакта с полени е използване на климатици за пречистване на въздуха както у дома, така и в автомобила.