Пресните моркови са твърди и трудни за ядене от хора с лесно кървящи венци, липсващи зъби и със зъбни конструкции. Затова пък може да се възползвате от сладостта им като ги ядете настъргани и във вид на сок. Ако вземете в съображение, че морковите са кореноплоден зеленчук и растат в почвата, преди консумация задължително трябва да обелите външния им слой.

Морковеният сок и бета-каротинът в него стимулират възстановяването на стомашната лигавица.

Супата и сокът от моркови са подходящи дори за деца, когато имат нарушено храносмилане.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Вкусен и полен е комбинираният сок от моркови със зелени ябълки и корен джинджифил. Втори вариант за фреш е комбинацията от моркови с домати и свеж джоджен.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 

 

Морковите са най-богатият източник на бета-каротин, който е важен провитамин. След консумацията им, бета-коротинът се трансформира в черния дроб в един от най-мощните антиоксиданти в тялото – витамин А.

 

Витамин А помага на устойчивостта на клетките срещу вирусите и срещу раковото им израждане като предпазва тялото от увреждащият ефект на свободните радикали. Заедно с наличието на витамин С поддържа здравето на венците.

Вземат участие в производството на очните пигменти. Общо казано морковите са особено ценни за зрението.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Другите полезни съставки на морковите

Морковите съдържат изобилие от фибри, които помагат на храносмилането и участват в предпазването от рак на дебелото черво.

Фибрите заедно с микроелементът хром играят важна роля в стабилизиране нивото на кръвната захар. Тази комбинация е особено необходима в моментите за справяне с чувството на глад при контролиране на захарния диабет.

100 г моркови съдържат само 40 калории.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Солидното съдържание на витамин В6, В2 и фолиева киселина в морковите действа като ко-фактори на ензимите, които подобряват метаболитните процеси в организма.

Поддържат репродуктивното здраве, специално продукцията на спераматозоиди.

Съдържанието на витамин К в морковите влияе върху правилното съсирване на кръвта и за бързото зарастване на раните.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Калият е важен компонент на клетъчната стена и телесните течности. Участва в контролирането на сърдечния ритъм, неутрализирайки ефектите на натрия.

Научни изследвания проведени в University of Newcastle показват, че веществото фалкаринол от морковите може да разрушава преканцерозните клетки.

Салатата от моркови, червена ябълка и джоджен е мощен енергиен тоник.