Днес аргановото масло вече набра толкова голяма популярност, че можем да го срещнем в най-разнообразни козметични продукти и дори в най-малките магазинчета. Благодарение на вълшебните си качества, това масло се превърна от местен туристически продукт, произвеждан в  югозападната част на Мароко, в едно от най-скъпите масла в света. За най-качествено е прието именно маслото, произвеждано ръчно от мароканските арганови дървета.

Къде, кога, как
Аргановото масло се произвежда от векове. Известният марокански историк Абделахи Тази твърди, че износът му в Близкия Изток е започнал още през VIII век. Още от древни времена това чудодейно масло е широко използвано от мароканките не само в помощ за разкрасяване, но и в кулинарията. То се добива от костилката на ядката на аргановото дърво, като за производството на само един литър са необходими около 80 килограма от неговите плодове. Добиването му се осъществява с ръчен труд, полаган близо 20 часа за литър масло. С производството му се занимава местното население бербери, обитаващо предимно района около мароканския град Агадир, в покрайнините на пустинята Сахара. Ръчният труд по брането на плодовете, счукването на черупките, изпичането на ядките за готварско масло, преди те да преминат през смилане и пресоване, е изключително тежък. Особено трудно е чупенето на черупките, за да бъде извадена ядката – прави се ръчно с помощта на два камъка. В целия този процес единствено смилането и пресоването са механизирани за постигане на оптимално качество. Съществуват, разбира се, възможности за повече промишлени процеси и за извличане на по-висок добив, но готовата продукция е с по-ниско качество и по-ниско съдържание на ценното масло в състава си.

Аргановото дърво се нарича Argania Spinosa и е бодливо, изключително устойчиво на климатични промени плодово дърво, което на външен вид много прилича на маслиненото. Най-любопитното е, че едно такова арганово дърво може да живее и до 200 години, на височина да достигне до 10 метра, а короната му – 15 м в радиус. А структурата на дървото и клоните е такава, че козите лесно се катерят чак до върха му. Корените на аргановото дърво са изключително на дълбоко в почвата, за да могат по този начин да извличат така ценната за тях влага и да устояват на сушата и високите температури.
Зреенето на малките, подобни на маслинки, плодчета отнема цяла година. Когато вече са съвсем узрели, те падат сами от дървото, като това се случва през месеците юни и юли.
Високата цена на аргановото масло е диктувана не само от неговите вълшебни свойства. Едно дърво дава до 8 кг добив годишно, освен това се отглежда бавно и докато започне да дава плод, минават години в отглеждането му. Така цялото производство на арганово масло в Мароко не възлиза на повече от 130 000 тона годишно.