Всеки един от нас търси своето призвание в живота и да си направи име в сферата, в която иска да се развива. Някои мечтаят да бъдат медици, други творци, трети се ориентират към корпоративната сфера където йерархическата стълбица е висока, а надпреварата безпощадна.

През октомври месец се проведе национален стрес тест, чийто резултати позволиха да направим изводи за емоционалното състояние на съвременните мъже и жени в работната сфера.

Когато навлизаме в една определена активен кръг, социолозите твърдят, че срокът за интеграция в екипа е три месеца. Време по време на което, независимо дали сме жена или мъж, сме изправени пред редица предизвикателства, изискващи отдаденост, постоянство и отговорност. Ангажиментът не е просто работен, но и личен.

 

Истината е, че според амбицията, присъща за даден човек, тя много бързо може да ни затвори в омагьосън кръг, където рискуваме да изгубим себе си. Човек много бързо може да изкачи йерархическата стълбица, достигайки позицията на мениджър или по-просто казано "Глава на фирменото семейство", но каква цена?

Резултатите от осъществения стрес тест показват, че над 70% от респондентите и от двата пола са показали средно ниво на тревожност и устойчивост на стрес. Като жените са с над 2,5 пъти по-голяма тревожност от мъжете. Като се замислим това са напълно достоверни данни предвид емоционналния характер, присъщ за женската същност. Истината е, че една високопоставена дама, подложена на стрес, тя се научава с времето да го прикрива. Маска, която по никакъв начин не я предпазва от страничните ефекти на емоционалното натоварване и тези на организма и съзнанието.

Нека не забравяме, че съвременната жена е едновременно майка, съпруга, дъщеря... и Жена - роли, за които тя дава най-доброто от себе си с всеки следващ ден. 

Аналогично най-голяма устойчивост на стрес показват мъжете, като в случая жените са по-неустойчиви на стрес 2 пъти повече от тях. Да, представителите на силния пол...

В Националния стрес тест, който се проведе в периода 1-31 Октомври 2015г. се включиха над 50 000 души от цялата страна. Благодарим Ви! Подробните резултати може да откриете на btv.bg.